Gemeente Alkmaar


Laat maar waaien in Alkmaar

Wethouder Binnendijk stelt nieuwste windturbines in werking op gebouw

Op zaterdag 29 augustus om 9.45 uur stelt wethouder S. Binnendijk de eerste twee urban windturbines van Alkmaar in gebruik op het pand van Besseling Installatietechniek op bedrijventerrein Viaanse Molen. Dit gebeurt voorafgaand aan de Energiemarkt, waar mensen informatie krijgen over zonnepanelen, zonneboilers en andere duurzame energiesystemen, en de subsidiemogelijkheden daarvan.

De gemeente Alkmaar noemt duurzame energieopwekking binnen de gemeente als belangrijk actiepunt in de Klimaatagenda. Compacte windmolens op daken van gebouwen kunnen een van de mogelijke nieuwe technieken zijn. Of dit een reële optie is, moet onderzocht worden.

Met de officiële inbedrijfstelling op wordt gestart met deze praktijktest. Besseling Installatie heeft twee urban windturbines geïnstalleerd op haar eigen pand op bedrijventerrein Viaanse Molen, dat inmiddels tot een van de energiezuinigste van Nederland behoort.

Een urban windturbine is een kleinschalige windmolen met een diameter van pakweg twee meter en meestal bevestigd op een mast van zo'n tien meter lang.

Een grote molen, die in wezen efficiënter is, levert in de gebouwde omgeving begrijpelijke bezwaren op waar het gaat om zichtbaarheid, geluidproductie en veiligheid. Deze bezwaren worden door urban windturbine ondervangen door hun beperktere afmeting en speciaal geconstrueerde vorm.

Inmiddels komt de toepassing ook op de Zonkant in Overdie en werkt het al bij een agrarisch bedrijf in Dirkshorn. Door monitoring moet blijken of de veronderstelde opbrengsten worden gehaald. Op jaarbasis wordt nu een opbrengst van 2.500 kWh per turbine geschat.

Kleinschalige windturbines zijn nog sterk in ontwikkeling. Besseling Installatie hoopt met de praktijktesten een positieve bijdrage te leveren aan dit proces.

De officiële inbedrijfstelling vindt om 9.45 uur plaats vlak voor de te houden energiemarkt welke bij Besseling Installatie aan de Havinghastraat 22 wordt gehouden. Op de energiemarkt kunnen met een aantrekkelijke subsidie zonnepanelen en zonneboilers worden aangeschaft.




Gemeente Alkmaar