Stadsdeel Amsterdam-Noord

Voorstellen voor activerend armoedebeleid

Ruim één op de vijf huishoudens in Amsterdam-Noord zit op of onder de armoedegrens van 110 % van het wettelijk minimum. Over heel Nederland is dat één op de tien. Armoede komt in Noord dus twee maal zoveel voor dan in het hele land. Dat is voor het stadsdeelbestuur onaanvaardbaar. Het bestuur heeft een werkgroep daarom opdracht gegeven voor het ontwikkelen van activerend armoedebeleid. Dat moet leiden tot een drastische vermindering van de armoede: een verlaging met 25% in 2014. Op dinsdag 1 september heeft de werkgroep "Armoede werkende weg" zijn voorstellen aan het dagelijks bestuur gepresenteerd.

Portefeuilehouder Kees Diepeveen in een eerste reactie: "Dit zijn vernieuwende plannen die horen bij een ambitieuze doelstelling. Het prikkelt mensen om zélf de eerste stap te zetten én het prikkelt organisaties om nog beter samen te werken om een toekomst zonder armoede te realiseren. "

De voorstellen op hoofdlijn:


1. Smeed een brede coalitie van alle initiatieven en organisaties in Noord (verenigingen, bedrijven, kerken, hulpinstanties), die een bijdrage kunnen leveren aan het terugbrengen van het aantal mensen op of onder de armoedegrens. Het stadsdeel sluit een convenant met hen af waarin staat wat de concrete bijdrage is. Bijvoorbeeld stageplek, coach, werkervaring, geld, training, werkbezoek.


2. Sluit met mensen die in armoede verkeren, en die een serieuze poging willen doen om daaruit te komen, een sociaal contract af. Daarin staat de afgesproken inspanningen van hun kant én wat ze daarvoor mogen verwachten aan faciliteiten, ondersteuning en beloning.


3. Tref maatregelen met alle instanties die een rol spelen in de trajecten die met mensen in armoede worden afgesproken om te voorkomen dat mensen tijdens die trajecten uitvallen. Een ketenaanpak wil zeggen: je verantwoordelijkheid voor iemand houdt niet op als jouw deel van het traject klaar is, maar pas als overdracht aan de volgende schakel in de keten heeft plaats gevonden.


4. Werk met intermediairs, mensen die aanspreekpunt zijn van informele groepen en netwerken op buurtniveau. Vraag hen vanuit waardering voor hun werk te helpen om met huishoudens in armoede, die moeilijk bereikbaar zijn, contact te leggen.


5. Benoem een stadsdeelregisseur met mandaat en een budget, om sectorgrenzen zowel binnen het stadsdeel als tussen instanties, te kunnen overschrijden en zo nu en dan met het budget losse eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

Activeringsfonds
Voor het uitvoeren van de voorstellen stelt de werkgroep voor om het bestaande activeringsfonds in te richten om de start van initiatieven mogelijk te maken, voor blijvende begeleiding van mensen uit de schuldhulpverlening, voor vrijwilligerswerk, vrijwilligersvergoeding, inzet van ambassadeurs en een noodfonds voor calamiteiten.

Het dagelijks bestuur bespreekt dit najaar de plannen met de raadscommissie en de raad.