Gemeente Soest

.

College stelt verkeersmaatregelen VERDER voor aan raad

03 september

Het college van Soest stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met de vijf verkeersmaatregelen die het Utrechts Verkeers- en Vervoersberaad (UVVB) voor de gemeente Soest heeft voorgesteld vanuit de pakketstudie VERDER.

Het gaat om een investeringspakket van in totaal 22,5 miljoen euro. Daarvoor moet de gemeente Soest 540.000 euro bijdragen aan de pakketstudie zoals is afgesproken in een bestuursconvenant tussen de 27 (overheid)partijen die deelnemen aan VERDER.

De pakketstudie VERDER heeft onderzocht welke knelpunten er zijn in de verkeersdoorstroming in de driehoek Amersfoort-Utrecht-Hilversum. Voor verkeersmaatregelen die een bijdrage leveren aan de regionale bereikbaarheid, heeft VERDER een lijst met aanvullende maatregelen opgesteld. Deze maatregelen passen in het Gemeentelijk Verkeers en Vervoersplan (GVVP) van de gemeente Soest.

Voor de volgende projecten/verkeersmaatregelen is budget beschikbaar gesteld:

* aanleggen directe fietsverbinding Soest-Soesterberg (inclusief fietstunnel N237) EUR 4,0 mln

* aanleg ongelijkvloerse kruising spoor Soest Zuid (inclusief stationsontwikkeling) EUR 10,0 mln

* aanpak N221 Soest-Amersfoort (Birkstraat) EUR3,3 mln
* aanpassing businfrastructuur Amersfoort station - Soest Zuid EUR 4,3 mln

* aanpassing kruispunt N221-N413 (Vondellaan/Soesterbergsestraat) EUR 0,9 mln

Besluitvorming

Naast maatregelen in Soest wordt nog een groot aantal andere maatregelen in de regio genomen, zoals verbreding van alle snelwegen (A1, A27 en A28) en de aanpak van knooppunt Hoevelaken. Daarom worden ook de gemeenteraden van de andere gemeente en Provinciale Staten gevraagd in te stemmen met het pakket maatregelen.

Uitwerking plannen

Er zijn echter nog geen uitgewerkte plannen voor de genoemde vijf projecten. De maatregelen zijn globaal beschreven maar ze moeten nog nader worden uitgwerkt in overleg met de betrokkenen. Daarmee wordt in 2010 begonnen. De maatregelen moeten in de jaren 2014 tot 2020 worden uitgevoerd om gebruik te kunnen maken van de financiële bijdrage uit de pakketstudie.