Nederlandse Orde van Advocaten

Nieuws

Nederlander het meest getapt

Lex van Almelo
Na Duitsland worden in Nederland de meeste telefoongesprekken afgeluisterd door de politie. Dat blijkt uit de antwoorden op kamervragen. In het afgelopen jaar werden bij ruim 26.000 telefoonnummers gesprekken afgetapt; het overgrote deel bij mobiele telefoons. Duitsland spant met 44.000 taps de kroon. Daarna komen Nederland (26.425) en Frankrijk (26.000). Gemeten naar het aantal inwoners wordt in Nederland het meest getapt: 1 op de 605 inwoners wordt afgeluisterd. Tweede is Frankrijk met 1 op de 2462 en derde Duitsland met 1 tap op de 1864 inwoners. De absolute cijfers zijn in België (3603), de Verenigde Staten (2208) en het Verenigd Koninkrijk (1881) veel lager.
Minister Hirsch Ballin van Justitie wijt dat aan de verschillen in systeem en cultuur. In de Verenigde Staten mag het middel slechts minimaal worden ingezet en wordt meer gebruikgemaakt van infiltratie. In het Verenigd Koninkrijk mogen opnames en tapverslagen niet als bewijs worden gebruikt.

Volgens Hirsch Ballin onderzoekt een commissie momenteel de gevallen waarin de politie ten onrechte heeft nagelaten geheimhoudersgesprekken te wissen. Deze commissie schoont al het materiaal dat daaruit voortvloeit. Inmiddels wordt een geautomatiseerd systeem voorbereid dat gesprekken met bepaalde nummers automatisch wist.
---