Gemeente Almelo

Subsidies voor energiebesparende maatregelen aan woningen

3 september 2009 - Uw woning isoleren of een oude woning van dubbel glas voorzien? Dat kan nu voordeliger dankzij nieuwe rijkssubsidies. De overheid wil woningeigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen in de eigen, bestaande woning. Onder bepaalde voorwaarden kunt u gebruik maken van de BTW verlaging (6 % in plaats van 19%) voor de kosten van vloer-, dak- en gevelisolatie en kunt u maximaal 1100 EUR terugkrijgen op het plaatsen van isolatieglas. Bovendien krijgt u maximaal 200EUR subsidie wanneer u een maatwerkadvies afneemt van een gecertificeerde adviseur. Deze kan u precies aangeven welke energiebesparingen voor u interessant zijn.

Om de energierekening en daarmee de maandelijkse woonlasten te verlagen, zijn tal van energiebesparende maatregelen mogelijk. Maar welke zijn geschikt voor uw woning? Een maatwerkadvies biedt direct inzicht in de mogelijke maatregelen voor uw woning, wat deze kosten en welke energiebesparing dit biedt. Woningeigenaren kunnen maximaal EUR 200 subsidie krijgen voor een maatwerkadvies. Een maatwerkadvies kost tussen de EUR 200 en EUR 350, afhankelijk van de soort woning en of er bouwtekeningen van het huis aanwezig zijn. Deze tijdelijke regeling loopt tot het budget op is en duurt niet langer duurt dan 31 december 2010. Het budget biedt ruimte voor ongeveer 50.000 maatwerkadviezen. Kijk voor meer informatie over de regeling en de voorwaarden: www.senternovem.nl/maatwerkadvies.

Isolatie van uw woning
De BTW voor vloer-, dak- en gevelisolatie van woningen wordt verlaagd van 19% naar 6%. Het gaat daarbij om het BTW tarief voor arbeid en een gedeelte van de materialen. Meer informatie vindt u op www.belastingdienst.nl of www.milieucentraal.nl.

Subsidie op isolatieglas
De subsidieregeling voor isolatieglas geldt voor eigenaren van woningen die voor 1995 zijn gebouwd. Alleen zij kunnen subsidie krijgen op de aanschaf. De regeling geldt voor HR++ en HR isolatieglas (met een U-waarde tot 1,60 W/m2K). U moet minimaal 5 m2 glas plaatsen. De subsidie bedraagt maximaal 1.100 euro (inclusief BTW). Voor de subsidieregeling is 50 miljoen euro beschikbaar.

Deze regeling gaat 1 oktober van start, met terugwerkende kracht tot 1 juli 2009. De voorwaarden van de subsidieregeling kunnen nog aangepast worden tot 1 oktober. Om in aanmerking te komen voor de subsidie is een waardebon nodig. Deze waardebon kan per 1 oktober via de website www.meermetminder.nl worden aangevraagd. De waardebon kan worden ingeleverd bij de glaszetter die vervolgens de korting verstrekt. Na verstrekking van de bon moet het glas binnen vier maanden geplaatst zijn.

Mensen die met de subsidieregeling in het vooruitzicht al tussen 1 juli en 1 oktober isolatieglas laten plaatsen moeten de factuur goed bewaren. Zij ontvangen de subsidie na indiening van een kopie van de factuur in combinatie met de waardebon. Ook zij kunnen per 1 oktober de waardebon aanvragen via www.meermetminder.nl. Dan is ook bekend waar u de kopie factuur en waardebon moet indienen. Het glas moet geplaatst zijn volgens de Nederlandse Praktijkrichtlijn 3577 en dat moet zichtbaar zijn op de factuur, evenals de plaatsingsdatum van het glas. Uiteraard krijgt u alleen subsidie als u aan alle voorwaarden voldoet en het budget niet uitgeput is.