Gemeente Rotterdam

Voorafgaand aan het raadsdebat op 3 september over de ongeregeldheden in Hoek van Holland, heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb een statement gemaakt.

Alleen gesproken tekst geldt

Om te beginnen is vanmorgen uitsluitsel gekomen over het ballistisch onderzoek van het Openbaar Ministerie in Den Haag. Het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut heeft uitgewezen dat het gaat om een politiekogel. Ook heeft het onderzoek aangetoond dat de kogel afkomstig is uit een wapen van een van de aanwezige politieambtenaren. Dit is heel triest en ik wacht het verdere onderzoek van het Haagse Openbaar Ministerie af.

Het is verschrikkelijk dat er bij de ongeregeldheden slachtoffers zijn gevallen. Onder wie één slachtoffer met dodelijke afloop. Mijn gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Robby van der Leeden. Zij verloren een zoon en een vriend. Afgelopen zaterdag heeft de begrafenis van Robby van der Leeden plaatsgevonden.

Deze gebeurtenissen hebben mij zeer diep geraakt. Intussen ben ik bij de ouders van Robby geweest en heb met hen gesproken. Het was een emotioneel gesprek, met bijzonder sterke ouders. Ik ben onder de indruk van hoe zij op dit moment met hun verdriet omgaan. Ik heb alle mogelijke steun toegezegd bij de verwerking van het verlies van hun enige zoon.

De afgelopen dagen heb ik ervaren wat een enorme impact het geweld in Hoek van Holland heeft gehad op onze stad. Dat geldt bijvoorbeeld voor de duizenden bezoekers die aanwezig waren bij het strandfeest. Velen van hen hebben zich bedreigd gevoeld door het geweld waar zij ongewild in betrokken werden. Wat een feest had moeten zijn, veranderde voor hen in een drama.

Ik heb ook gesproken met de dienstdoende agenten. Hun emotionele verhalen hebben mij diep geraakt. Zij voelden zich aangevallen door een op hol geslagen groep en stonden in enkele gevallen met de rug tegen elkaar. U heeft allemaal de verschrikkelijke beelden op internet kunnen zien. Ik wil hier onderstrepen, dat ik erg met onze dienders meeleef en grote waardering heb voor hun optreden in deze uitermate moeilijke omstandigheden. Zij doen hun werk voor de samenleving. Zij verdienen mijn én uw grootst mogelijke steun. Wij Rotterdammers kunnen dit geweld niet accepteren.

En als burgemeester en het gezag van deze stad ben ik zeer geschokt door de hevigheid van de rellen. Het gaat hier om reltrappers, - 'Hooligans' zoals ze zichzelf noemen, - die willens en wetens dit soort feesten bezoeken om de openbare orde te verstoren, om rellen te trappen, om agenten met de dood te bedreigen. Dat is ten enenmale onacceptabel.
Wij moeten dit uitzoeken tot op de bodem en we moeten er alles aan doen om deze gebeurtenissen in de toekomst met wortel en tak uit te roeien. Dat lukt ons alleen als we de achtergronden ervan zorgvuldig bestuderen, bespreken en diepgaand onderzoeken.

Daarom heb ik samen met de driehoek de opdracht gegeven voor een tweetal onafhankelijke onderzoeken naar dit verschijnsel. Het onafhankelijk diepteonderzoek en het fenomeenonderzoek. Deze onderzoeken zijn nodig, want onze samenleving mag niet bedreigd worden door een nieuwe generatie criminelen die, - beneveld door drank en drugs, - tot de meest gruwelijke daden in staat is. Als er niet gereageerd wordt op corrigerend optreden van het bevoegd gezag en zelfs niet op waarschuwingsschoten van de politie - wat een ultimum remedium is - dan is de grens bereikt.

Maar laat ik u dit zeggen: De situatie zal tot op de bodem worden uitgezocht, maar vandaag, als Rotterdammers trekken wij hier, in dít debat een grens. Een grens voor die mensen die met trots de naam 'Rotterdam Hooligans' aanheffen en enkel en alleen geweld in de samenleving brengen.
Wij Rotterdammers zullen dat niet accepteren. En zullen niet rusten tot dat we zo veel mogelijk van deze criminele cellen te pakken hebben en overgedragen aan justitie.

Bron: Bestuursdienst, 03-09-2009