Watersportverbond - KNWV

ONK Yngling op de Braassem

donderdag 3 september 2009

Op de Braassem vindt vanaf morgen het ONK in de Yngling-klasse plaats. Er hebben zich 27 boten ingeschreven voor de strijd om de titel Open Nederlands Kampioen.

Ynglings in actie tijdens het WK 2009 "Met 3 tot 4 wedstrijden per dag wordt het een fysiek veeleisend evenement, in lijn met het sportieve karakter van de boot. De volledige Nederlands top is aanwezig, en daarmee ook een belangrijk deel van de wereldtopâ, aldus deelnemer Maarten Jamin, die op het laatste WK zilver won met zijn bemanning.

41 jaar
De Yngling-klasse is nu 41 jaar een internationale klasse met sterke tegenstanders, grote velden en onderlinge gezelligheid. Tussen 2000 en 2008 was de boot een Olympische damesklasse, en daardoor is het niveau flink omhoog gegaan â zeker ook in Nederland.

Overheersing doorbroken
Dit heeft als gevolg gehad dat Nederland internationaal nu bovenaan staat, met vier Wereldkampioenen in de laatste 5 jaar. De jarenlange overheersing van Denen, Oostenrijkers en Amerikanen lijkt daarmee doorbroken.

Vruchten plukken
âNu we âverlostâ zijn van de Olympische status, kan iedereen de vruchten plukken van acht jaar Olympische campagnesâ, stelt Jamin. âVeel topmateriaal is beschikbaar en financieel ligt dat voor velen binnen handbereik.â Het ONK Yngling werd tijdens de Olympische jaren altijd op het IJsselmeer gehouden. Nu mag die locatie weer door de klasse zelf gekozen worden, dit jaar dus het Braassemermeer. Jamin prijst aan: âHet is centraal gelegen, niet zo veeleisend als het IJsselmeer, met prachtig uitzicht voor toeschouwers."
Kijk voor meer informatie op de website van de Yngling-klasse: www.yngling.nl