Gemeente Tilburg

Persbericht
4 september 2009

Start inschrijfperiode stimuleringssubsidie MVO 2010

Groep koplopers gestegen naar 41 deelnemers

Tilburgse bedrijven kunnen vanaf 1 oktober een aanvraag indienen voor de MVO-stimuleringssubsidie. Er is EUR 100.000 beschikbaar in 2010. De gemeente Tilburg besteedt (in de periode 2008 t/m 2011) in totaal EUR 237.000,- stimuleringssubsidie aan duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) bij Tilburgse bedrijven en de eigen organisatie. Vorig jaar is in totaal EUR 99.228 toegekend aan vier projecten: Duurzaam innoveren van PresEarth BV, Leescafé De Kleine Prins van Prins Heerlijk Tilburg, Bouwteam + van Klosterman Nederland BV en Uit de wijk aan slag van Lips Tilburg BV.

MVO is dat ondernemers in hun gehele bedrijfsvoering vrijwillig en voortdurend streven naar een balans tussen een gezond bedrijfsrendement (profit), een beter milieu (planet) en meer welzijn van de medewerkers en de maatschappij (people). De gemeente streeft ernaar MVO bij het Tilburgse bedrijfsleven te stimuleren.

Wethouder Joost Möller (ondernemerszaken): "Het Tilburgse bedrijfsleven reageert over het algemeen enthousiast op de mogelijkheden en kansen die maatschappelijk verantwoord ondernemen biedt. Er zijn een aantal bedrijven die al zeer actief zijn. Dit noemen wij de koplopers. Samen met de koplopers proberen we de rest van de Tilburgse ondernemingen te bereiken. De actieve club koplopers is trouwens in een jaar tijd gegroeid van 4 naar 41 deelnemers. Deze groei toont aan dat MVO bij veel ondernemers op de agenda staat"

Afstudeeronderzoek

Het MVO-stimuleringsprogramma is in het kader van een afstudeeronderzoek van een studente aan de Radboud Universiteit geëvalueerd. Conclusie is dat de gemeentelijke aanpak effectief is. Er wordt volgens het onderzoek een juiste mix van economische en communicatieve instrumenten ingezet om de ondernemers te enthousiasmeren voor het toepassen van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De activiteiten in het kader van het MVO-stimuleringsprogramma worden ook buiten Tilburg gepropageerd. Er is op 30 juni tijdens de landelijke MVO-netwerkdag van SenterNovem een workshop verzorgd. Verder is het Tilburgse initiatief uitgebreid aan de orde gekomen tijdens het wereldcongres van ICLEI (International Council for Local Environmental Initiatives) in Edmonton (Canada).
---