Gemeente Enschede

Aanbesteding voor de Wmo Hulp bij het huishouden

Maandag 1 september 2009 hebben de dertien Twentse gemeenten de offertes geopend van de nieuwe aanbesteding voor de inkoop van Hulp bij het huishouden in het kader van de Wmo.

Uit de ingediende offertes blijkt dat meerdere partijen in staat zijn om onder de gestelde condities zorg te leveren. De colleges van B&W zullen daarom uiterlijk 15 september het voorstel behandelen om te gunnen aan de partijen die aan de condities voldoen. Een groot aantal van deze partijen is aangesloten bij Actiz. Kenmerkend voor deze aanbesteding is dat het kwaliteitsniveau van te voren door de gemeenten is vastgelegd. Hierbij hebben de gemeenten zich grotendeels gebaseerd op het Kwaliteitsdocument voor Verantwoorde Hulp bij het Huishouden dat o.a. is opgesteld door de branche-, cliënten- en beroepsorganisaties van de zorgsector. Iedere gemeente heeft haar (Wmo) adviesraad de gelegenheid gegeven kennis te nemen van het aanbestedingsproces en een advies te formuleren op het bestek. De offertes zijn in eerste instantie geselecteerd op basis van het voldoen aan de kwaliteitseisen. Vervolgens zijn de gegarandeerd aantal te leveren uren Hulp in de Huishouding en de geoffreerde uurtarieven beoordeeld. Voor Hulp in de Huishouding zijn reële maximum uurtarieven vastgesteld waarvoor zorg in natura door medewerkers in loondienst geleverd kan worden.
Enkele grote partijen hebben geen offerte ingediend of een offerte die niet aan de eisen voldeed. Hierdoor kunnen nu nog niet alle vereiste uren ingekocht worden. Daarom starten de dertien gemeenten samen, na de sputtertermijn van twee weken, een meervoudige onderhandse procedure. Daarmee worden alle aanbieders in de gelegenheid gesteld om binnen de vastgestelde maximumtarieven en condities alsnog een contract te verwerven.

De dertien deelnemende gemeenten gaan ervan uit dat er voldoende aanbod is voor Huishoudelijke Zorg. Deze kan namelijk geleverd worden via deze aanbesteding, aanvullende contracten, PGB (persoonsgebonden budget) en alfahulpen. De huidige contracten lopen tot 1 januari, met een mogelijke uitloop tot 1 april 2010.
Uiterlijk in november krijgen cliënten van hun gemeente nadere informatie over hun keuzemogelijkheden. Gemeenten spannen zich in om het mogelijk te maken dat cliënten hun huidige hulp in de huishouding kunnen behouden. Daarnaast zullen gecontracteerde partijen straks in overleg moeten treden met hun voorgangers over de overname van het betrokken personeel. De totale markt voor deze vorm van zorg krimpt niet, dus ook al kunnen er verschuivingen plaatsvinden, de werkgelegenheid in deze sector neemt zeker niet af.

Geplaatst: 04 september 2009.

4 september 2009