Gemeente Leeuwarden


Beleef de Dag van de Duurzaamheid op zaterdag 5 september

Bron: Gemeente Leeuwarden (28-08-2009)

In het kader van de Nationale Dag van de Duurzaamheid op 9 september 2009 nodigt Leeuwarden iedereen uit om duurzaamheid zelf te komen ervaren. Dat doet de gemeente echter niet op 9 maar op zaterdag 5 september zodat zoveel mogelijk mensen kunnen meemaken hoe duurzame initiatieven het leven kunnen verrijken. Dit alles gebeurt in Nieuw Stroomland, het gebied ten zuiden van Leeuwarden waar innovaties van energie- en watertechnologie een natuurlijke plek gaan krijgen.

Tijdens deze dag kunnen inwoners van Leeuwarden en de aangrenzende gemeenten Menaldumadeel en Littenseradiel zien, proeven en beleven. De gemeente wil inzichtelijk maken hoe duurzaamheid meer in ons dagelijks gedrag door kan dringen. De thema's zijn : energie, vervoer, wonen en water.

De start van de beleefroute is bij Nij Bosma Zathe, praktijkcentrum voor de melkveehouderij. Hier is een grote informatiemarkt ingericht en kan de boerderij en de biogasinstallatie bekeken worden. Dan op de fiets richting Techum waar de Brede school De Zuidlanden open is voor publiek en verkoopinformatie in het informatiecentrum over de woningen gegeven wordt en de maquette van de Eco Iglo bekijken. Via een slinger leidt de fietsroute langs de Zwette, waar deelnemers uitgedaagd worden water uit de Zwette te drinken met een zog. `life straw'. Ten slotte op naar Delta Oil voor het uitproberen van elektrische fietsen en scooters.
Iedereen die het Rondje Duurzaamheid met de opdrachten helemaal afmaakt en de juiste stempelposten passeert krijgt bij terugkomst een leuk kadootje. Klik voor de fietsroute op bijgaand PDF bestand.