FNV

fnv_alternatievenshow_5_september_2009

31-8-2009

FNV Alternatievenshow

Maar liefst 7.000 reacties kreeg de FNV op de oproep om een alternatief te bedenken voor de bezuiniging van het kabinet op de AOW. Een aantal van die mensen komt zaterdag 5 september aan het woord in wat Nederlands grootste vakcentrale de `FNV Alternatievenshow' heeft gedoopt.

Rond de alternatieven is een attractief programma opgesteld. Het programma bestaat onder meer uit een talkshow met deskundigen als Sweder van Wijnbergen, Flip de Kam en Roger van Boxtel en een `columnistenbattle' tussen Elsbeth Etty (NRC), Ed Groot (Financieele Dagblad) en Kees Tamboer (Parool). FNV-voorzitter Agnes Jongerius opent de bijeenkomst die om 14.00 uur begint en plaatsvindt in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. Zij sluit de show ook af.

Alternatief voorstel door sociale partners Jongerius bedong in maart dat de sociale partners een alternatief voorstel mochten aandragen voor de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. De voorgenomen verhoging van het kabinet moet 4 miljard euro per jaar opleveren. De sociale partners hebben nu nog een maand de tijd voor dit voorstel.

Verhoging niet onderhandelbaar Jongerius zei vrijdag in het EO-radioprogramma `Dit is de Dag' nog eens dat de AOW-verhoging voor haar ''onder geen beding onderhandelbaar'' is. Ze wees erop dat uit peilingen naar voren komt dat vier op de vijf Nederlanders vindt dat de AOW op 65 moet blijven.

Meeste Nederlanders zijn tegen Uit een enquête op de website van de Telegraaf van donderdag blijkt dat 72 procent van de respondenten niet wil doorwerken tot zijn 67e. De enquête is door 4.400 mensen ingevuld. Eerder vorige week bleek ook uit een peiling van het radioprogramma `Stand.nl' dat 82 procent van de respondenten tegen een verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar is.

Uitslag enquête Telegraaf en reacties Nieuws FNV Bondgenoten over peiling Stand.nl

Tentoonstelling over werkende armen In Pakuis de Zwijger is op 5 september ook de tentoonstelling `Onzeker bestaan, leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt' te zien. Deze, door de FNV georganiseerde, tentoonstelling bestaat uit portretten van en interviews met werkenden die een krap inkomen verdienen en daarvan maar moeilijk kunnen rondkomen.

Overige data en plaatsen in september: 7 - 13 september, Martini Plaza Groningen 7 - 18 september, vergadercentrum ABVAKABO Utrecht 25 september - 4 oktober, gebouw HTIB Amsterdam 30 september, Eindhoven

Onzeker bestaan, leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt