Rode Kruis Vlaanderen

Jeugd Rode Kruis organiseert jaarlijkse startdag met als thema âarmoedeâ

Jeugd Rode Kruis geeft op zaterdag 5 september in het domein Destelheide (Dworp) de aftrap van een nieuw werkjaar waarin armoede centraal staat. Via dit jaarthema worden zowel de jeugdleiders als de kinderen uitgedaagd om stil te staan bij de leefwereld van kinderen die in armoede leven.


1 op 10 kinderen in Vlaanderen leeft in een gezin met een verhoogd armoederisico. Deze kinderen vinden minder gemakkelijk hun weg naar de traditionele jeugdbeweging omdat er zowel fysieke drempels (inschrijvingsgeld, uniform, ligging,â¦) als toegangsdrempels zijn (verschillende waarden en normen). Het gevolg is dat deze kinderen nog verder geïsoleerd raken want deel uitmaken van een jeugdbeweging betekent ook toegang krijgen tot informatie, sociale contacten, vorming, ontspanning, een identiteit,⦠Kortom : levensnoodzakelijke elementen voor wie deel wil uitmaken van de samenleving.

Zet âM niet buitenspel !
Centraal staat respect voor de eigenheid van kinderen en jongeren. âArmandâ, het jaarthemafiguur, wijst alle aanwezigen op de Startdag de weg met de slogan âZetâM niet buitenspel!â en spoort iedereen aan om deel te nemen aan de talrijke activiteiten.

Jeugd Rode Kruis kiest niet voor doelgroepspecifiek jeugdwerk, maar wil de jeugdbeweging toegankelijker maken voor iedereen. Zo worden vrijwilligers opgeroepen om de eigen achterban te sensibiliseren rond de armoedeproblematiek of om samen te werken met armoedeorganisaties uit hun omgeving.

Jeugd Rode Kruis: unieke plaats binnen het Vlaamse jeugdwerk Jeugd Rode Kruis kent een unieke plaats binnen het Vlaamse jeugdwerk. Zo betalen kinderen geen lidgeld en hoeven ze zich geen uniform aan te schaffen. Er wordt inhoudelijk gewerkt rond belangrijke Rode Kruisthemaâs zoals eerste hulp, internationale projecten, zorg- en interventieactiviteiten en bloed. Jeugd Rode Kruis is op plaatselijk vlak actief in 100 afdelingen met 1.125 enthousiaste monitoren.

Mechelen, 4 september 2009

(c) 2009 - Rode Kruis-Vlaanderen, Motstraat 40, 2800 Mechelen - tel. 015 44 33 22 - fax 015 44 33 11 - info@rodekruis.be - disclaimer - bankrek. 096-0000096-20