Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. September

Ministerie van VROM

Geluidsnormen voor basisscholen en kinderdagverblijven aangepast

24-09-2009

Bij het bepalen van de geluidsbelasting hoeft geen rekening meer worden gehouden met het geluid van spelende kinderen op en bij scholen of kinderdagverblijven. Dat maakt een aanpassing van de regels voor geluidsnormen mogelijk.

Bij basisonderwijs wordt een uitzondering gemaakt voor de periode vanaf een uur voor aanvang van het onderwijs tot een uur na beëindiging van het onderwijs. Bij kinderdagverblijven geldt de uitzondering tijdens openingstijden. De geluidsnormen voor basisscholen en kinderdagverblijven worden vanaf 1 januari 2010 aangepast.

De Tweede Kamer heeft aangegeven dat het deze aanpassing voor scholen en kinderdagverblijven wil. Dit is ingegeven door het maatschappelijk belang dat basisscholen en kinderdagverblijven vervullen.

Uitzondering

In het activiteitenbesluit zijn de geluidsnormen voor instellingen vastgelegd. Op dit moment zijn alleen regels vastgelegd voor het stemgeluid van personen op een terrein van een inrichting - zoals basisscholen en kinderdagverblijven - als dit wordt omsloten door bebouwing.

Bij een niet-omsloten buitenterrein van een inrichting wordt nu al een uitzondering gemaakt voor stemgeluid. In de nieuwe regelgeving wordt nu ook een uitzondering gemaakt voor alle schoolpleinen en terreinen bij kinderdagverblijven. Het stemgeluid op deze plekken mag dan in alle gevallen (dus bij omsloten én andere buitenterreinen) buiten beschouwing worden gelaten.

In het bestemmingsplan kan een gemeente locaties vastleggen welke locaties de gemeente geschikt acht voor vestiging van nieuwe basisscholen en kinderdagverblijven.