Gemeente Delft '4DELFT' brengt essentie van de stad in beeld

In de tweede helft van Delft Cultuurjaar 2009 vindt een bijzonder initiatief plaats. Van zaterdag 5 september tot en met zaterdag 10 oktober is in Museum Het Prinsenhof, DOK Kunst, 38CC en World Art Delft de tentoonstelling '4DELFT' te zien. Curator Daniëlle Lokin, directeur van de Gemeente Musea Delft, ging op zoek naar werken van kunstenaars die de stad in beeld hebben gebracht. Zij maakt met deze combinatie en diversiteit aan kunstwerken de stadscollectie zichtbaar.

De tentoonstelling laat bewoners en bezoekers van Delft zien waar het in de stad, gezien door de bril van de kunstenaar, om draait. Door de collecties en broedplaatsen van de vier deelnemende stedelijke kunst- en cultuurinstellingen te combineren, lukt het de curator de essentie van de stad in beeld te brengen. Naast de tentoonstelling worden diverse lezingen, debatten en workshops georganiseerd.

Museum Het Prinsenhof, DOK Kunst, 38CC en World Art Delft (WAD) spelen allemaal een geheel eigen rol in het creatieve veld. De verschillende rollen hebben zich laten vertalen in vier deelthema's die gezamenlijk '4DELFT' vormen.

Museum Het Prinsenhof presenteert 'de huid van de stad'. Lokin heeft hiervoor werken uit de vaste collectie moderne kunst gekozen. Delftse kunstenaars hebben de stad als decor, woonplaats, vesting en onder constructie weergegeven. Deze deelexpositie bevat werken van o.a. Chris Dagradi, Jaap van den Ende, Aart Houtman, Henk Molenaar, Peter Peereboom en Bram Zwartjes en is als enige van het vierluik te zien tot en met november 2009.

DOK Kunst stelt uit zijn collectie de tentoonstelling 'het ritme van de stad' samen. In de loop der jaren heeft de kunstuitleen een bijzondere verzameling kunstwerken van 1960 tot heden aangeschaft. Bij de selectie van Delftse kunstenaars viel een zekere voorliefde voor ordening, sferisch licht en ritmiek te bespeuren. De tentoonstelling vindt zowel in de expositieruimte als in de uitleenruimte plaats. De werken in de expositieruimte zijn niet uitleenbaar, de werken in de uitleenruimte wel. Hierdoor transformeert de presentatie gaandeweg onder invloed van de voorkeuren van de bezoekers. De seriële tendensen van de tentoonstelling tonen zich bij Henderikse, Schoonhoven, Linaris Coridou en Van der Kruit. Het sferische vinden we bij Pape, Wisse en Warringa.

Voor 'het karakter van de stad' gaat men naar 38CC. In dit creatief laboratorium dat de grenzen van de creatieve industrie verkent en zichtbaar maakt, gaan kunstenaars Ni Haifeng en Coen de Jong de dialoog aan over wat Delft voor hen betekent. Haifeng maakte in het kader van het project Buiten de Muren in 2005 Of the Departure and the Arrival. Dit werk, bestaande uit tientallen porseleinen weergaven van alledaagse voorwerpen die hij verzamelde tijdens zijn verblijf in Delft, werd destijds in het schip Scylla Piroda aan de Hooikade tentoongesteld. De Jong creëerde tussen 2003 en 2005 eveneens werk voor Buiten de Muren, getiteld Delft is here. Hij heeft hiervoor letterlijk over de muren van Delft gekeken naar drie gelijknamige oorden elders in de wereld. Het werk bestaat uit archief-, documentatie- en filmmateriaal. In het kader van '4DELFT' is aan De Jong gevraagd een extra paneel te creëren voor zijn Delft is here.

Hoe kunstenaars van buiten Delft de stad beleven, wordt in beeld gebracht in de 'hommage aan Delft' bij World Art Delft (WAD). WAD, gelegen in een beschermd natuurgebied, heeft het doel internationale kunst te presenteren. In de week van 2 tot 10 augustus zullen dertig kunstenaars naar Nederland afreizen en op de locatie van WAD de stad beleven en daarna hun kunstwerken ontwikkelen. Hierbij geven zij hun visie op wat Delft voor hen is. Lokin maakt uiteindelijk de selectie die tentoongesteld wordt. Alle kunstenaars zullen buiten hun eigen hommage aan Delft een werk creëren met Delfts Blauwe borden. Dit werk komt mede tot stand door medewerking van de Koninklijke Porceleyne Fles. De kunstenaars komen uit verschillende Europese landen, waaronder Japan, China, Indonesië en Mexico.

4DELFT
Delfts Collectief

Zaterdag 5 september t/m zaterdag 10 oktober 2009
(de expositie in Museum Het Prinsenhof is te zien tot en met november 2009)

Stedelijk Museum Het Prinsenhof
St. Agathaplein 1
2611 HR, Delft
015 - 260 23 58
www.gemeentemusea-delft.nl Openingstijden: dinsdag t/m zondag (11.00-17.00 uur)

DOK Kunst
Vesteplein 100
2611 WG, Delft
015 - 212 36 36
www.dok.info
Openingstijden: maandag (12.00-18.00 uur), dinsdag t/m donderdag (10.00-18.00 uur), vrijdag (10.00-21.00 uur), zaterdag (10.00-17.00 uur)

38CC
Hooikade 13
2627 AB, Delft
www.38CC.nl
Openingstijden: woensdag t/m zondag (13.00-17.00 uur)

WAD
Rotterdamseweg 205
2629 HD, Delft
015 - 256 55 89
www.worldartdelft.nl
Openingstijden: vrijdag t/m zondag (13.00-17.00 uur)

Kijk voor meer informatie op www.delftcultuurjaar.nl.

Noot voor de redactie (