Gemeente Haarlem

Loop mee voor gezonde zwangerschappen in ontwikkelingslanden

Op zaterdag 5 september start de landelijke Estafette voor Wereldmoeders. Deze is georganiseerd door de internationale gezondheidsorganisatie Simavi in samenwerking met de VNG en het tijdschrift esta. Nederlandse vrouwen trekken in drie oude Volkswagenbusjes door Nederland langs verschillende Millennium Gemeenten. Doel is aandacht te vragen voor millenniumdoel 5: minder vrouwen die sterven door zwangerschap. De landelijke start van de Estafette is op de Oude Groenmarkt in Haarlem om 13.00 uur. Wethouder Hilde van der Molen en tv-presentator Robert ten Brink (gespreksleider namens Simavi) doen gezamenlijk de aftrap. Iedereen kan deelnemen. De wandeling van een uur voert langs huisartsenposten en verloskundigen in Haarlem en eindigt rond 14.15 uur weer op de Oude Groenmarkt.

Millennium Gemeenten en Millenniumdoelen
In het jaar 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Hiervoor zijn acht Millenniumdoelen vastgesteld. Een daarvan is het terugdringen van moedersterfte. In Nederland hebben verschillende gemeenten toegezegd zich voor de Millenniumdoelen in te zetten. Haarlem is een Millennium Gemeente en is daarom ook actief betrokken bij de Estafette voor Wereldmoeders, die van 5 tot en met 26 september door Nederland trekt.

Loop ook één uur mee
Door één uur mee te lopen in de Estafette helpt u mee om aandacht te vragen voor moedersterfte in ontwikkelingslanden. In Nederland kunt u als u zwanger bent en op het punt staat te bevallen, gewoon naar het ziekenhuis. Maar in Afrika en Azië is dat niet zo makkelijk. Zwangere vrouwen moeten vaak uren lopen naar de dichtstbijzijnde medische post. In Afrika is de kans dat een vrouw overlijdt als gevolg van zwangerschap of bevalling 1 op 26. Simpelweg omdat er geen goede begeleiding is en geen transport naar het ziekenhuis.

Aanmelden hoeft niet
Kom op zaterdag 5 september om 13.00 uur naar de Oude Groenmarkt en doe mee!
Kijk voor meer informatie op www.simavi.nl en www.millenniumgemeenten.nl