Ingezonden persbericht


Olifantenparade komt naar Amsterdam
Vanaf september 3e editie openluchttentoonstelling Elephant Parade

AMSTERDAM, 12 maart 2009 - Vanaf september dit jaar veroveren honderd manshoge kunstolifanten de straten van Amsterdam: samen vormen zij een bijzondere openluchttentoonstelling, de Elephant Parade, die zich inzet voor het behoud van de Aziatische olifant. Na de succesvolle edities in Rotterdam en Antwerpen wordt de tentoonstelling in Amsterdam de grootste tot nu toe.

De Elephant Parade is een initiatief van vader en zoon Marc en Mike Spits, die met dit project aandacht vragen voor de met uitsterven bedreigde Aziatische olifant. En met succes: de eerste twee edities van de Elephant Parade in Rotterdam en Antwerpen brachten in totaal meer dan 700.000 euro op. De netto opbrengst van de Elephant Parade Amsterdam gaat naar The Elephant Family, het grootste olifanten-goede doel ter wereld.

Mike Spits: "Er leven vandaag de dag nog slechts 4.500 olifanten in Thailand. Nadat mijn vader en ik tijdens onze vakantie met eigen ogen hadden gezien in wat voor situatie deze prachtige dieren daar verkeren, besloten we dat we iets voor ze wilden doen. Met ons project steunen wij onder andere lokale initiatieven in Thailand, zoals het eerste olifantenziekenhuis ter wereld in Lampang. Hier heeft baby-olifantje Mosha bijvoorbeeld onlangs een nieuwe prothese gekregen." De Elephant Parade vindt plaats van 5 september tot en met 31 oktober dit jaar. Gedurende deze maanden zijn de kunstolifanten te bewonderen op verschillende A-lokaties in de binnenstad, waaronder het Museumplein. Na afloop van de tentoonstelling op 12 november worden de olifanten op het Westergasterrein geveild onder leiding van veilinghuis Christie's.

De eerste grote sponsor heeft zich al bij de Elephant Parade aangesloten: design­meubelmerk Topform adopteerde maar liefst dertig van de in totaal honderd olifanten. Deze zullen door internationaal bekende ontwerpers en designers beschilderd worden.

Enkele van de Topform-olifanten zijn onlangs al in de verf gezet, en niet door de eerste de beste: Ans Markus en Jan des Bouvrie hebben hun ontwerp afgelopen week tot uitvoering gebracht. Ook gerennomeerde kunstenaars en ontwerpers als Corneille, Rob Scholte en Menno Baars verbinden vrijwillig hun naam aan dit sympathieke initiatief.