Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 29 juni 2009

Nederland 2

Vanaf 5 september t/m 29 november 2009 zal in museumgoudA de tentoonstelling Nederland 2 te zien zijn. De expositie is samengesteld door Pim Trooster, kunstenaar en initiator van kunstenaarsinitiatief P.ART of your life in Zwolle. (voorheen Safe te Dalfsen). Nederland 2 is het vervolg op de in 2006 op door kunstenaar/curator Tiong Ang samengestelde tentoonstelling Nederland 1, die over de multiculturele Nederlandse samenleving ging en liet zien hoe kunstenaars met deze veranderde tijdgeest omgaan tegen een achtergrond van de globalisering.

Thematiek
In Nederland 2 staat de verwondering over de wereld van de techniek als overdrager van 'boodschappen' centraal. Kunstenaars die zich op totaal verschillende manieren verhouden tot deze verwondering zijn samengebracht. De werken zullen op zichzelf staan en gelijkertijd een relatie aangaan met de collectie van het museum.

Nederland 2 gaat uit van de eigen verwondering over wat de mensheid aan technische knowhow heeft en de grote plaats die de media in het dagelijkse leven heeft ingenomen. Het is gewoon geworden dat binnen enkele seconden beeld en geluid vanaf elke plek op de wereld voor iedereen zichtbaar zijn. Televisie bestaat nog geen eeuw en is overal aanwezig. De laatste tien jaar is de opmars van de tv gestuit door het internet. Door de komst van internet lijkt tv zijn beste tijd te hebben gehad. Live kijken naar gebeurtenissen via een web-cam gaat immers sneller. Nederland 2 vraagt zich af of de mens eigenlijk wel bestand is tegen de hypermoderne technieken die ter beschikking staan.

Deelnemende kunstenaars
Aan Nederland 2 werken onder andere de volgende kunstenaars mee: Jan van Nuenen, Sachi Miyachi, André Kodde, Dik Bouwhuis, Kim Habers, Floris Kaaijk, Stefanie Jansen, Marieke de Jong, Simone Hooymans, Harald Köhneke, Douwe Dijkstra, Mannie Krak, Joost Bakker, Masja van den Berg, MariaMaria, Julian Rosenfeld, Narcisso Ibanez Serrador, Fo.amlab (Cocky Eeck, Theun Karelse, Elias Tieleman en Johannes Sterk) en Pim Trooster.

Opening op 5 september 2009
De tentoonstelling zal op 5 september worden geopend door Lennart van der Meulen (directeur van de VPRO en voormalig directeur van televisiezender Nederland 2. Fo.amlab zal een maanlandingsperformance doen en er zal een eenmalige VIVA-videoscreening plaatsvinden met werken van: Stan Douglas, Sam Smith, Anky van der Heijden, Bryan Boyce, Alfred Chu, Frank Theys, Mark Leckey, Floris Kaaijk, Ana de Alvear en Damián Perea. Als opmaat voor de opening zendt de VPRO op 5 september rond middernacht de Spaanse televisiefilm El Televisor (1974) van Narcisso Ibanez Serrador, uit.


Noot voor redacties
()

//