Ingezonden persbericht


Persbericht

Week van het schrijven: rijk van verbeelding
5-13 september 2009

Van 5 tot 13 september 2009 vindt voor de derde keer de Week van het schrijven plaats. Deze keer onder het thema: Rijk van verbeelding. Ook dit jaar zullen tientallen schrijfscholen, -docenten, open podium- en festivalorganisatoren schrijfmiddagen en -avonden organiseren waarin geïnteresseerd publiek kan kennismaken met creatief schrijven en de literaire schrijfcultuur - van Dokkum tot Antwerpen, van Alkmaar tot Heerlen. Zo houden Miriam Janssen en Desi Leijnen op vr 11 sept. een schrijversspreekuur in Boekhandel Broekhuis in Enschede, organiseert Schrijfwerkplaats Lettervers in het Zeeuwse Zierikzee van 5-7 sept. een Schrijfdriedaagse en geeft Christine de Vries van Shodo in Alkmaar op do 10 sept. schrijfgymnastiek als startschot voor een heuse schrijfmarathon. Voor de rest een keur aan inloopmiddagen en -avonden, workshops en open podia. Ook zijn er enkele schrijfactiviteiten op afstand: een online workshop van Marianne Reijnders en de online 'schrijfdokter' Annie van Gansewinkel, die op vrijdag 11 september de hele dag schrijversproblemen verhelpt.

Rijk van verbeelding
Het thema is deze keer, zoals gezegd, Rijk van verbeelding. Alle vertellingen spelen zich immers af in het hoofd en de fantasie van de lezer - zelfs bij autobiografische geschriften en literaire non-fictie. Het is de taak van de schrijver om de lezer zó te prikkelen dat er zich een imaginaire wereld opent. Die magie is de kern van al het literaire schrijven. Verbeelding heeft geen grote naam in Nederland. Over het algemeen houden we van realisme, van schrijven in het hier en het nu, zonder veel poespas. En dat terwijl het rijk der verbeelding onbegrensd is en prachtige verhalen, gedichten en dramatische werken opleveren, zoals het werk van Frederik van Eeden, Yves Petry, Paul Auster, Yann Martel en J.K. Rowling aantoont. Het thema van deze week bevat dan ook een aansporing: tot een verbeeldingsvollere literatuur.

Je kunt over alles in het leven schrijven, als je de moed hebt om het te doen en de verbeeldingskracht om te durven improviseren. De ergste vijand van creativiteit is gebrek aan zelfvertrouwen.- Sylvia Plath

De Week van het schrijven wordt georganiseerd door Schrijven Magazine, Schrijven Online, met ondersteuning van de Schrijfbibliotheek van uitgeverij Augustus en het netwerk Schrijfdocenten.