Ingezonden persbericht


Persbericht

Airborne Wandeltocht start herdenkingen

Oosterbeek, augustus 2009 - De start van de Airborne Wandeltocht op de eerste zaterdag in september, luidt traditiegetrouw het begin van de Airborne herdenkingen in deze maand in. De 63e editie van de grootste eendaagse wandelmars ter wereld, gaat vooraf aan de 65e herdenking van de Slag om Arnhem.

Ruim 32.000 wandelaars hoopt de organisatie, de Politie Sport Vereniging "Renkum" , dit jaar weer te mogen begroeten op 5 september aanstaande. Marsleider Pouwel Vos is optimistisch: "Het is dit jaar de 65ste keer dat de Slag om Arnhem wordt herdacht en in een jubileumjaar trekt dat altijd meer mensen naar de omgeving van Arnhem en Oosterbeek. En dat merken wij ook altijd bij onze wandeltocht. Want alhoewel het de 63e editie van de wandeltocht is (de eerste tocht werd in 1947 gehouden) liften wij toch mee op alle publiciteit rondom de 65e herdenking. "

Net als vorig jaar zullen tenminste 32 muziekkorpsen uit binnen- en buitenland de wandelaars begeleiden tijdens het defilé in de ochtend en bij de intocht in de middag. Het defilé wordt afgenomen door de burgemeester van Renkum, de heer J.P. Gebben en tal van vertegenwoordigers van Defensie, Politie, gemeenten en burgerorganisaties, vanaf het podium voor het Airborne Museum. Pouwel Vos meldt trots: "Wij zijn zeer vereerd dat wij als eersten officieel gebruik mogen maken van de geheel vernieuwde faciliteiten van het gerestaureerde museum om onze gasten te mogen ontvangen." Het museum, dat eind augustus gereed zal zijn om bezoekers toe te laten, zal in de Airborne herdenkingsweek op 20 september officieel worden heropend.

De grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis onder de naam Market Garden wordt dit jaar voor de 65e keer herdacht. Nog eenmaal worden zo veel mogelijk veteranen vanuit de hele wereld, die de Slag om Arnhem hebben meegemaakt, in de gelegenheid gesteld de herdenkingen in Arnhem e.o. in september bij te wonen. De netto-opbrengst van de Airborne Wandeltocht wordt ieder jaar aangewend om dit mede mogelijk te maken. In 2008 namen 32.212 wandelaars deel aan deze tocht.

website: www.airbornewandeltocht.nl

website herdenkingen: www.airborne-herdenkingen.nl


Noot voor redacties
Noot voor de redactie -