Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 19 augustus 2009

IN HET KADER VAN DE 400STE VERJAARDAG VAN DE HANDELSBETREKKINGEN TUSSEN NEDERLAND EN JAPAN, PRESENTEERT KUNSTCENTRUM HAARLEM, JAPONAIS.

2009 markeert de 400e verjaardag van de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Japan. Het begin van deze handelsbetrekkingen gaat terug naar 1609, het jaar waarin Shogun Tokugawa Ieyasu een officieel verdrag sluit met de Nederlanden, de z.g. handelspas die de Hollanders het recht geeft om op het Japanse eiland Dejima een handelspost te openen. Vanaf het begin is de handelsovereenkomst niet alleen van economische betekenis. De invloed is ook voelbaar op het artistieke vlak van architectuur tot de beeldende kunst, zoals de op Japan geïnspireerde schilderijen van Vincent van Gogh en zelfs in de taal. Tot op de dag van vandaag inspireert de Japanse cultuur nog steeds een groot aantal ook Nederlandse kunstenaars.

Onder de titel Japonais heeft Kunstcentrum Haarlem het werk van een aantal kunstenaars bijeengebracht om de festiviteiten rond de 400e verjaardag van de handelsrelatie tussen Nederland en Japan op bijzondere wijze luister bij te zetten. Ada Breedveld heeft in haar werk een duidelijke voorkeur voor decoratieve elementen en het mag niet verwonderen dat de Japanse prentkunst een belangrijke bron van inspiratie is voor haar schilderijen waarin geisha's met prachtige kimonos figureren. Op de afdeling fotografie wordt een selectie worden gemaakt van een aantal fotografen die zich hebben laten inspireren door Japan en in het bijzonder de Zen Gardens van Jean Ruiter. Verder zijn er foto's te zien van o.a. Irina Ionesco en Arthur Martin. Schilder en graficus Jan Montyn toont aquarellen die in Japan zijn ontstaan, alsmede enkele op het land geïnspireerde etsen. Heel bijzonder zijn de etsen en beelden van de van oorsprong Poolse kunstenares Dana Andreev - Baginska die in de Japanse cultuur een bron van inspiratie heeft gevonden. Verder is er werk te zien van onder andere Mark Visione en Rob Scholte.

De tentoonstelling Japonais, is van 5 september t/m 3 oktober te bezichtigen bij Kunstcentrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121 Haarlem, 023-5327895, s.vink@kunstcentrum-haarlem.nl Open: di t/m vrij 11-17 uur en za 9-17 uur.



Ingezonden persbericht