Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DIFFERENT PLACES - DIFFERENT STORIES
20 kunstprojecten in de openbare ruimte tussen Rijn en Maas

JONAS STAAL 'Vandalizations II'
Als hulpverleners hulpbehoevend worden.

In het kader van de kunstmanifestatie different PLACES - different STORIES toont Jonas Staal (1981) vanaf 5 september zijn project 'Vandalizations II'. Op het plein voor het Limburgs Museum in Venlo zijn twee ambulances te zien: gekanteld, vernield en beschadigd. Met dit confronterende toonbeeld van vandalisme confronteert de Rotterdamse kunstenaar achteloze voorbijgangers met een actueel probleem: hulpverleners die in hun werkzaamheden worden belemmerd door vandalen en ramptoeristen.

Vandalizations II
Twee vernielde ziekenwagens, midden in het centrum van de stad. Een toonbeeld van moedwillig vandalisme? De ene voorbijganger windt zich op, de ander wandelt onverschillig voorbij. Het zijn juist deze uiteenlopende reacties waarin Jonas Staal geïnteresseerd is. Hij werd bekend met de spraakmakende 'Geert Wilders Werken'(2005-2008), een serie bermmonumentjes in Rotterdam en Den Haag met foto's van Wilders omgeven door kaarsjes, knuffelberen en bloemen. Met deze herdenkingswerken refereerde hij aan de opkomst van de populistische stroming in de politiek waarbij de persoon belangrijker lijkt te zijn dan zijn beleid. Voor Staal is kunst in de openbare ruimte altijd een confrontatie met een sociaal of politiek gegeven. Zijn ingrepen, installaties en performances staan niet op zichzelf, maar zijn het middelpunt van een 'totaalregie', als een katalysator van wisselwerkingen. Met het project 'Vandalizations II' wil hij de discussie aangaan over de vraag of de openbare ruimte tegenwoordig noodzakelijkerwijs een conflictueuze ruimte is.

Different Places - Different Stories
Odapark en Kulturraum Niederrhein e.V. presenteren dit najaar different PLACES-different STORIES, een grensoverschrijdend kunstproject waarbij 19 kunstenaars hun werk presenteren in de openbare ruimte tussen Rijn en Maas. In september, oktober en november veranderen het landschap en de stedelijke omgeving van de Niederrhein in een tentoonstellingsruimte en experimenteerveld voor hedendaagse kunstenaars, waarmee een tijdelijk, gemeenschappelijk podium ontstaat voor een rijke diversiteit aan artistieke concepten. De kunstwerken vormen het middelpunt van een netwerk van communicerende bijdragen en gaan in dialoog met hun omgeving, de toeschouwer en elkaar. Actuele ontwikkelingen in de hedendaagse kunst verbinden zich in dit grensoverschrijdende kunstproject met de unieke en kenmerkende eigenschappen van deze regio.

Naast het project van Jonas Staal zal tijdens different PLACES - different STORIES werk te zien zijn van: Brigitte Dams (D), Jeroen Bisscheroux (NL), Paul Devens (NL), Wolfgang Ellenlieder (D), Shadi Ghadirian (NL), Jeroen van Bergen (NL), Stefanie Klingemann (D), Helmut Smits (NL), Keisuke Matsuura (J), Michaela Melián (D), Kai Rheineck (D), Harland Miller (GB), Doyle&Mallinson (GB), Bea Otto (D), Donatella Landi (I), Rob Voerman (NL), Alexander Braunn (D) en Karin Geiger (D)