Woonbond


08-09-2009

Honderd jaar sociale woningbouw in Utrecht

De bewoners van complex 501 vierden 5 september het 100 jarig bestaan van hun woningen en daarmee ook dat van de volkshuisvesting in Utrecht. De 59 woningen in de Indische Buurt (wijk Laan van Nieuw Guinea) waren de eerste sociale huurwoningen in Utrecht die tot stand kwamen op basis van de woningwet van 1901. Woonbonddirecteur Ronald Paping onthulde ter ere hiervan een gevelsteen, samen met Wil Vrijdag, de oudste bewoner. Na dit feestelijke gebeuren meldde de directeur van Woningcorporatie Bo-ex 91 definitief te hebben besloten dat het complex gerenoveerd gaat worden en misschien nóg wel 100 jaar bestaat.

De mededeling dat de woningen gerenoveerd worden, was natuurlijk een mooi cadeau, maar de bewoners hebben er de afgelopen jaren wel veel voor moeten doen. In 2004 kondigde Boex namelijk aan het complex te willen slopen en sindsdien hebben de bewoners alles uit de kast moeten halen om die sloop tegen te houden. Zij wilden het complex houden zoals het vroeger bedoeld was. Bertus Damen, voorzitter van de bewonerscommissie, vertelde in het Stadsblad (2 september) 'Waarom karakteristieke woningen die nog steeds in trek zijn slopen? Waar hij aan toevoegde na jaren van moeizaam onderhandelen op de goede weg te zijn en samen met de Bo-ex te werken aan een renovatieplan.

Paping feliciteerde de bewoners van harte. Jullie strijd is een mooi voorbeeld voor bewoners elders. Overal worden veel betaalbare woningen gesloopt, veel meer dan nodig is. Wethouder Bosch en corporatiedirecteur Klinkenberg werden gemaand toch vooral terughoudend te zijn met sloop. Sociale huisvesting is een groot goed en Nederland trots mag zijn op zijn voorraad betaalbare woningen. Sociale huisvesting is van belang voor goede ontwikkeling van de maatschappij, gezondheid, scholing en sociale cohesie. Voor een overzicht van alle ontwikkelingen kunt u terecht op www.slopenhoezo.nl