Tunnelvisie, foto's van de Maastunnel door Marga van den Meydenberg 05/08/2009 15:27

Historisch Museum Rotterdam

Fototentoonstelling
Tunnelvisie
foto's van de Maastunnel
door Marga van den Meydenberg
Galerie Dubbelde Palmboom
5 september t/m 31 oktober 2009

Fotografe Marga van den Meydenberg (1976) had vroeger weinig op met Rotterdam-Zuid en nog minder met de Maastunnel. Dat veranderde toen zij vijf jaar geleden van het Rotterdamse centrum naar Oud-Charlois verhuisde. Haar lauwe belangstelling voor de linkermaasoever en de weg ernaartoe sloeg naar verloop van tijd om in waardering en genegenheid.

Sinds haar verhuizing pendelt de op het Brabantse platteland geboren fotografe bijna dagelijks door de fietstunnel naar het centrum. Nadat ze bekomen was van de schrik van haar eerste kennismaking met de befaamde steile roltrap, volgden nog vele ritten door de tunnel. Haar fascinatie voor de eerste onderwatertunnel van Nederland groeide. De camera kwam steeds vaker uit de tas en de aanzet voor een nieuw fotoproject was geboren: Tunnelvisie. Van het Historisch Museum Rotterdam kreeg ze de toezegging dat zij in Galerie Dubbelde Palmboom een solotentoonstelling over dit Rotterdamse icoon kon inrichten.

Eind 2008 pakte ze het project gestructureerd aan. Ze verdiepte zich in de historie en de achtergrond van de eerste onderwatertunnel van Nederland, en vroeg toestemming in en rond het tunnelcomplex te fotograferen. Nadat ze officieel groen licht had gekregen, was ze in het afgelopen driekwart jaar een paar dagen per week in of rond de tunnel te vinden. Ze nam een kijkje achter de schermen, bezocht plekken waar ze tot haar spijt niet mocht fotograferen, ging op pad met onderhoudsploegen en legde contacten met gebruikers van de tunnel.

Voor de expositie Tunnelvisie die van 5 september tot en met 31 oktober in Galerie Dubbelde Palmboom is te zien, is een ruime selectie gemaakt uit de honderden foto's die zij inmiddels van dit fotogenieke Rotterdamse fenomeen heeft gemaakt. Tunnelvisie is een fotografisch essay over een springlevende, strategische oeververbinding. In kleurrijke beelden geeft de fotografe haar visie op de karakteristieke architectuur, de omgeving, de gebruikers en de toegewijde tunnelmedewerkers.

Tentoonstelling : Tunnelvisie, door Marga van den Meydenberg Locatie : Galerie Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam- Delfshaven Periode : 5 september t/m 31 oktober 2009
Openingstijden : dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur
Entree : toegang tot de Galerie is gratis