Harmonie orkest met stoomtrein unieke combinatie


100-jarig harmonie orkest Prinses Juliana Beekbergen geeft uniek concert met stoomtrein

BEEKBERGEN, 20090818 -- Wie heeft ooit de fluittonen van een echte, originele stoomtrein live in een uitvoering van een muziekwerk gehoord? Op zaterdag 5 september is de wereldpremière van het werk "Full Steam Ahead", een speciaal door de componist Geert Flik geschreven muziekstuk voor harmonieorkest met stoomtrein. De première vindt plaats tijdens `Terug naar Toen', het grootste stoomtrein festival van Nederland.

De originele gedachte hierachter komt van het 100-jaar jubilerend harmonieorkest Prinses Juliana uit Beekbergen. Zij zochten een blijvende herinnering aan haar eeuwfeest waarbij de relatie tussen orkest en het dorp Beekbergen tot uitdrukking komt. Nauw verwant met Beekbergen zijn de stoomtreinen van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij die 's zomers met vele toeristen een rit over de Veluwe maken.

Het ludieke idee werd bij de jubilaris al snel geboren om Geert Flik, componist/arrangeur van harmonie- en fanfaremuziek, opdracht te geven een muziekwerk voor harmonieorkest met stoomtrien te componeren. Dat hij daar uitstekend in geslaagd is, kan men op zaterdag 5 september beluisteren tijdens het stoomtreinspektakel "Terug naar Toen" op het VSM-station Lieren/Beekbergen.

Het orkest speelt de marsachtige compositie Full Steam Ahead waarin de stoomtrein bij meerdere passages zijn muzikale inbreng heeft.

Prinses Juliana staat onder leiding van dirigent Floris de Wever uit Groningen. De uitvoering zal in de dienstregeling van de VSM rond de klok van 15.30 uur worden ingepast. Nadere informatie: www.harmonie-pjb.nl en www.stoomtrein.org





Harmonie Orkest Prinses Juliana Beekbergen