International Film Festival Rotterdam


IFFR opent culturele seizoen met openluchtvertoning Cannes-winnaar Fish Tank

Het International Film Festival Rotterdam vertoont zaterdag 5 september vanaf 20.45 uur op het Schouwburgplein in Rotterdam de in Cannes met de juryprijs bekroonde Britse speelfilm Fish Tank. Onder de noemer IFFR Open aiR biedt het filmfestival een gratis toegankelijke openluchtvertoning van de film. De filmavond in hartje Rotterdam wordt in festivalstijl afgesloten met een afterparty in de Rotterdamse Schouwburg. IFFR Open aiR is onderdeel van het programma opening culturele seizoen in Rotterdam.

Fish Tank, geschreven en geregisseerd door de Britse filmmaakster Andrea Arnold, is een film van de Rotterdamse filmproducent Kees Kasander. In de film spelen onder meer Michael Fassbender (Hunger, Inglourious Basterds), Kierston Wareing (It's a Free World), Katie Jarvis, Rebecca Griffiths en Harry Treadaway (Brothers of the Head). Arnolds speelfilmdebuut Red Road, een van de verrassingen van Cannes 2006, was te zien tijdens IFFR 2007. Haar tweede film Fish Tank ging mei 2009 in wereldpremière in de competitie van het filmfestival van Cannes en won er de Juryprijs. In samenwerking met distributeur Cinéart heeft de Nederlandse première plaats tijdens 'IFFR open aiR' op 5 september 2009. Cinéart brengt de film uit in de Nederlandse filmtheaters vanaf 22 oktober 2009.

In Fish Tank brengt de 15-jarige puber Mia (Katie Jarvis) zichzelf regelmatig in de problemen. Ze is van school geschopt en verstoten door haar vriendinnen. Samen met haar 11-jarige zusje en moeder woont ze in een kleine flat in een buitenwijk van Essex. Op een zomerse dag brengt haar moeder een mysterieuze en aantrekkelijke nieuwe minnaar (Michael Fassbender) mee naar huis. Deze man lijkt liefde en verandering in hun leven te brengen.

Het 39e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 27 januari tot en met 7 januari 2010.

IFFR Open aiR wordt ondersteund door Rotterdam Festivals in het kader van de opening van het culturele seizoen in Rotterdam. IFFR Open aiR wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam, Rotterdam Festivals, Cinéart Nederland en De Wilgen Vastgoed, ontwikkelaar van Calypso stadsappartementen.

Trailer Fish Tank: http://www.youtube.com/watch?v=gg1yMOdjyp0


Noot voor redacties

Noten aan de redactie,