Vrije Universiteit Amsterdam

Emotie in groepen: overdracht, voorwaarden en consequenties


* Startdatum: 09-09-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Emotie in groepen: overdracht, voorwaarden en consequenties


* Plaats: Aula


* Spreker: J.A.L. Tanghe


* Promotor: prof.dr. H. van der Flier


* Onderdeel: Faculteit der Psychologie en Pedagogiek


* Wetenschapsgebied: Psychologie, pedagogiek en onderwijs


* Evenementtype: Promotie

Tussen groepsleden kan een continue, doch zeer subtiele, overdracht plaatsvinden van affectieve gemoedstoestanden. Dit leidt tot een collectief gedeelde emotie of stemming, ofwel groepsaffect. Groepsaffect kan gevolgen hebben voor teamfunctioneren. Wanneer bijvoorbeeld een collega chagrijnig is tijdens een vergadering zullen zijn gesprekspartners ook chagrijnig worden waardoor de vergadering een stuk minder effectief verloopt. Jacqueline Tanghe toont aan dat identificatie en prototypiciteit voorwaarden zijn voor het ontstaan van groepsaffect en voor de gevolgen van groepsaffect voor teamfunctioneren.

Wanneer mensen zich identificeren met hun groep hebben zij meer aandacht voor de attitudes, gedragingen en gevoelens van andere groepsleden. Deze gevoeligheid en aandacht voor anderen leidt ertoe dat men openstaat voor affectieve signalen, waardoor het ontstaan van groepsaffect wordt bevorderd. Daarbij blijkt uit Tanghe's onderzoek dat de meest prototypische persoon in de groep, met andere woorden de persoon die het meest representatief is voor de groepsidentiteit, de meeste invloed heeft op het ontstaan van groepsaffect.

Groepsleden hebben meer aandacht voor leden die representatief zijn. Dit is het sterkst voor werkgroepen waarin de groepsleden zich ook het meest identificeren, omdat zij sowieso meer aandacht hebben voor de gevoelens van medegroepsleden. Tanghe laat tevens zien dat wanneer er groepsaffect is ontstaan dit gevolgen heeft voor samenwerking en pro-sociaal gedrag (helpende actie die een ander voordeel oplevert zonder dat het de helpende direct voordeel oplevert).

Managers zien het gevoelsleven van werknemers vaak als een privéaangelegenheid. Toch is het volgens Tanghe belangrijk om maatregelen te treffen die ingrijpen op de affectieve staat van medewerkers.