Skatebond Nederland


www.skatebond.nl


Arjan Smit wint voorlaatste WoW-etappe in Twello


Arjan Smit heeft zaterdag in Twello de 13e en voorlaatste etappe van de Univé World on Wheelscompetitie gewonnen. De zevenvoudig oud-Nederlands kampioen rekende in de eindsprint af met zijn twee medevluchters Erwin Mesu (tweede) en Maarten Swings (derde).


Het was de eerste overwinning voor Arjan Smit dit seizoen. Zijn laatste dateert van vorig jaar, het open NK 100 km in Bartlehiem. "Ik probeer nog elk seizoen minimaal één wedstrijd te winnen," aldus de 31-jarige DSB-rijder. "Sinds 1995 heb ik elk jaar één of meer skeelerwedstrijden gewonnen. Het worden er wel elk jaar minder, maar het geeft een goed gevoel een wedstrijd nog mede te kunnen bepalen. Vooral omdat ik de laatste tijd wat minder geskeelerd heb met het oog op de voorbereiding voor het schaatsen."


Voor zowel Erwin Mesu (Middelburg) als de Vlaming Maarten Swings was het dit seizoen de eerste podiumplaats in de competitie. Ze hadden zich in de wedstrijd al meer laten zien. Arjan Smit en Erwin Mesu waren eerder al samen weggeweest. Ze kregen toen 23 seconden voorsprong. Mesu (Gibo-Raps) en Swings (CadoMotus) vonden de race beiden 'heel zwaar'. Er was veel wind en delen van het parcours waren nog nat door eerder gevallen regen.
"Ik kon weinig kopwerk doen. Ik had niet verwacht dat ik dit seizoen nog goed zou zijn voor een podiumplaats," zei Erwin Mesu (20), die vorig jaar zijn eerste A-wedstrijd won in Oldebroek. Hij probeerde de beide anderen te verrassen door vroeg de eindsprint aan te gaan, maar Arjan Smit wist te counteren.


Crispijn Ariëns finishte als vijfde achter Pascal Briand. Ook deze twee hadden een actieve koers gereden. Het klassement kan Crispijn Ariëns niet meer ontgaan. Weliswaar zal de geboren Brabander, nu woonachtig in Heerenveen, de laatste etappe in Rijssen niet rijden omdat hij dan voor het WK in China is. Maar hetzelfde geldt voor de nummer twee, Bart Swings, die niet alle etappes heeft gereden en Ariëns sowieso niet meer had kunnen achterhalen. Pascal Briand staat derde in de rangschikking. "Ik had nooit verwacht het klassement te zullen winnen," zei Crispijn Ariëns. "Ik heb geprobeerd onderweg nog zoveel mogelijk punten te verzamelen omdat ik er volgende week niet ben." Sjoerd Huisman werd zesde, Wannes Van Praet zevende.


Dames (25 km)


Brooke Lochland pakte bij de vrouwen haar vijfde triomf in de Univé World on Wheelscompetitie. De Australische was ontsnapt met de Vlaamse Britta Vantournhout, die tweede werd. Op dertig seconden achterstand finishte de Deense Sara Bak als derde. Zij zwom tussen de koplopers en de achtervolgende groep van acht. Ze naderde de vluchters tot op vier seconden, maar was toen leeg en viel weer terug.
Britta Vantournhout liet de eindsprint aan Brooke Lochland. "Ik heb vrijwel geen kopwerk kunnen doen, dus dan kun je het ook niet maken om mee te sprinten," vond Vantournhout. De Vlaamse werd tot haar grote teleurstelling niet geselecteerd voor het EK in eigen land (uitgezonderd de marathon), noch voor het WK dat 16 september in China begint. Ze heeft zelfs even overwogen het skeeleren eraan te geven. "Maar dat kon ik niet, daarvoor houd ik te veel van de sport. Mijn motivatie heeft echter wel een klap gekregen."


Anniek ter Haar had aan de vijfde plaats genoeg om het klassement te winnen. Weliswaar moet volgende week in Rijssen de finale nog worden verreden, maar Ter Haar zal daar niet bij zijn, omdat de Nederlandse selectie 11 september naar het WK in China vertrekt. Ook Brooke Lochland gaat daar voor haar land naar toe. Beiden gaan dus niet van start in de laatste etappe, maar hebben voldoende voorsprong om eerste en tweede te worden. Brooke Lochland verdiende onderweg tijdens haar ontsnapping vijftien extra punten met tussensprints, maar tezamen met haar overwinningspunten was het toch niet genoeg om Ter Haar te achterhalen. "We tried," aldus Lochland, verwijzend naar zichzelf en haar ploeg (CadoMotus).
"Ik moest onderweg flink mijn best doen om voldoende punten te blijven pakken. Gelukkig was het voldoende," aldus Anniek ter Haar (Bemog/Powerslide). De Groningse maakte haar succesvolste seizoen tot nu door, met de eindzege in het klassement, haar eerste overwinning in Beilen en meer podiumplaatsen dan ooit.


Bianca Roosenboom werd op de natte weg vierde, Hilde Goovaerts zesde en junior Irene Schouten zevende. De drievoudig Europees juniorenkampioene uit Andijk vertrekt volgende week ook naar het WK, evenals junior Manon Kamminga die als tiende eindigde.


Beloften (30 km)


De beloftenrace werd een prooi voor Roelof Koops. De man uit Eexterveen ontsnapte in de finale en bleef weg, terwijl zijn ploegmaat Frank Posthumus afstopte. Klassementsaanvoerder Sander Corne finishte als tweede, junior Bouwe Meijer als derde.
Koops rijdt met een C1-licentie, maar heeft dit seizoen laten zien ook bij de beloften voorin mee te kunnen. Hij kreeg echter geen beloftenlicentie, omdat hij vorig seizoen niet genoeg wedstrijden bij de beloften had gereden. "Ik hoop dat ik me nu voldoende heb bewezen," aldus Koops.
Hij werd in de finale achtervolgd door Sander Corne en Kevin Spithorst, maar die werden weer ingelopen door het peloton. Corne wist toch nog als tweede te finishen. Zijn klassement is binnen, want met nog één wedstrijd te gaan in Rijssen is zijn voorsprong te groot voor de volgers. "Het is mijn eerste volledige seizoen in Nederland, en ik had niet verwacht dat het zo succesvol zou zijn," aldus de Vlaming.


De mannen moesten finishen op een natte weg, hoewel een deel van de wedstrijd droog was verlopen. Eerder was er een kopgroep met Bram Versteeg, Bram Hachmang (C1), Kevin Spithorst en Martijn Averink, maar die hield geen stand.


Masters (20 km)


Rob Jager schreef bij de masters zijn vierde overwinning van het seizoen bij. Op de natte weg verwees de Utrechter in de sprint René van der Meulen naar de tweede en klassementsleider Bauke Thijsseling naar de derde plaats. Er was een leidende groep van zeven.
Jager maakt zijn succesvolste seizoen tot nu door. Hij won twee etappes in de Univé World on Wheelscompetitie, één in de Holland Inline Cup en twee weken geleden werd hij eerste master in het open Nederlands kampioenschap in Bartlehiem. "Ik was vorige winter zo getergd dat ik het NK schaatsen niet mocht rijden, ondanks dat ik alle wedstrijden in het banentoernooi had uitgereden, dat ik besloot me helemaal op het skeeleren te storten," aldus Jager.


De masters moesten hun wedstrijd grotendeels in de stromende regen rijden. Van der Meulen en Thijsseling zijn niet de minste sprinters. "Maar ik ben op het moment niet zo goed in de sprint. Ik heb er wat weinig aan gedaan," zegt Van der Meulen. Thijsseling probeerde voornamelijk zijn klassement veilig te stellen, waarin hij waarschijnlijk gaat slagen..


Uitslagen en klassementen: www.skatebond.nl, klik op 'Uitslagen en klassementen', 'Landelijke klassementen' en 'Univé World on Wheels'.


Karin Verhoef