Ingezonden persbericht


Start nieuwbouw Filmmuseum feestelijk ingeluid
Vrijdagavond 4 september gaf minister Plasterk het startsein voor de bouw van het nieuwe Filmmuseum aan de noordelijke IJ-oever. Hoogtepunt van de avond was de videoprojectie op een zandsculptuur in de vorm van het toekomstige Filmmuseum, naar het ontwerp van het Weense architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects. Minister Plasterk bracht de sculptuur tot leven door de projectie van installatiekunstenaar Theodore Watson te starten. Ook gaf samplekunstenaar Eboman een optreden met historisch filmmateriaal. December 2011 zal het nieuwe Filmmuseum gereed zijn.

Deze zomer zijn de eerste palen geslagen van het nieuwe Filmmuseum in de nieuwe Amsterdamse wijk Overhoeks. Voor het ontwerp van het nieuwe museumgebouw tekent het Weense architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects, dat voor het Filmmuseum een breed uitwaaierende abstracte schelpvorm bedacht, als spectaculaire landmark aan de noordelijke IJ-oever. Binnen drie jaar na opening van de nieuwbouw verwacht het Filmmuseum jaarlijks 225.000 bezoekers. Voor hen zal het museum een breed scala aan activiteiten ontplooien waarin zowel de geschiedenis als de actualiteit van het bewegend beeld aan bod komen.

Spectaculaire ceremonie
Om de start van de nieuwbouw feestelijk te markeren organiseerde het Filmmuseum 4 september een bijzondere ceremonie. Minister van OCW Ronald Plasterk, Filmmuseum-directeur Sandra den Hamer en Anneke de Vries, directeur van ING Real Estate Nederland, lieten in korte toespraken hun licht schijnen op de komst van het Filmmuseum naar Overhoeks. Minister Plasterk gaf daarna het startsein voor de bouw door een drievoudige videoprojectie in werking te stellen van de installatiekunstenaar Theodore Watson. De projectie bracht een imposante zandsculptuur, geïnspireerd op het Filmmuseum-ontwerp van Delugan Meissl Associated Architects, tot leven. De minister maakte zelf deel uit van het interactieve schouwspel. De avond vervolgde met een optreden van Eboman. Deze sample kunstenaar mixte historisch cinematografisch materiaal uit de collectie van het Filmmuseum tot een nieuwe korte film en soundtrack.


Over het Filmmuseum
Het Filmmuseum is hét centrum voor de cinematografie in Nederland. Internationaal speelt het museum een vooraanstaande rol op het gebied van filmrestauratie en conservering. Naast de 37.000 filmtitels omvat de verzameling van het Filmmuseum ook filmgerelateerde collecties waaronder 60.000 filmaffiches, 500.000 foto's, 100.000 scenario's en publiciteitsdossiers. Ook huisvest het museum een van de grootste filmbibliotheken van Europa, met 20.000 boeken, circa 2000 internationale filmtijdschriften, een uitgebreid knipselarchief en multimedia met informatie over film en filmgeschiedenis.

Over het nieuwe Filmmuseum
Het nieuwe Filmmuseum-gebouw wordt gerealiseerd door de Ontwikkelcombinatie Overhoeks bestaande uit ING Real Estate en Ymere. Dankzij garantstellingen van het Ministerie van OCW, de Gemeente Amsterdam en extra investeringen van ING Real Estate en Ymere kon de bouw deze zomer beginnen. Aannemer van de nieuwbouw is M.J. De Nijs en Zonen B.V., eerder verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe Openbare Bibliotheek Amsterdam op het Oosterdokseiland, de verbouwing van Hermitage Amsterdam en de recente aanbouw van de Stadsschouwburg Amsterdam. Overhoeks krijgt een grootstedelijke uitstraling en sfeer. Het nieuwe Filmmuseum is als cultuurvoorziening aantrekkelijk voor de toekomstige bewoners van de 2.200 woningen in het gebied. Met de toren Overhoeks is het Filmmuseum een belangrijke icoon voor de levendige nieuwe stadswijk aan het IJ.

Over Overhoeks
Overhoeks is een nieuw stuk Amsterdam aan de zonnige zijde van het IJ. De wijk is vernoemd naar de markante Shell-toren met de kroon en ligt vlakbij het centrum, recht tegenover Centraal Station. Overhoeks wordt een levendige en eigenzinnige wijk met een mix van wonen, werken, vrije tijd en cultuur. Er komt een uitgestrekt Oeverpark aan het IJ en fraaie architectuur met als boegbeeld het nieuwe Filmmuseum. Wonen kan in het residentieel kwartier en aan de Strip. Voor ondernemers komt er plaats in inspirerend erfgoed of bijzondere nieuwbouw. Shell realiseert momenteel in Overhoeks het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA), een mondiaal onderzoekscentrum voor twaalfhonderd onderzoekers. In 2009 verhuist Shell naar het nieuwe STCA. De eerste woningen in Overhoeks worden eind 2009 opgeleverd. Het partnership Overhoeks bestaat uit zeven partijen die nauw samenwerken aan de ontwikkeling van Overhoeks: ING Real Estate, Ymere, Vesteda, projectbureau Noordwaarts, stadsdeel Amsterdam-Noord, Shell en het Filmmuseum. Zie www.overhoeks.nl.

Links:
http://www.filmmuseum.nl