Unieke banenruil tussen Amsterdammers en New Yorkers

05/06/2009 21:20

Booij, Klusman en Van Bruggen

September 2009

In de tweede en derde week van september vindt de Job Swap plaats: Amsterdammers en New Yorkers ruilen om beurten van baan. Eerst maken Amsterdammers de oversteek naar New York, daarna gaan New Yorkers aan de slag in Amsterdam. Brandweermannen, muzikanten, verloskundigen, kroegbazen en elf andere beroepen doen mee aan dit unieke project. Voor meer informatie zie: www.jobswap.org.

Job Swap

De Job Swap is een uniek samenwerkingsproject in het kader van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Amerika. In de praktijk: een banenuitwisseling tussen Amsterdammers en New Yorkers. Tussen 6 en 13 september gaan de Amsterdammers naar New York; de New Yorkers komen tussen 13 en 20 september naar Amsterdam. De Job Swap is meer dan zomaar een banenruil, het is een avontuurlijke uitwisseling van kennis, werkervaring en culturen.

Deelnemers

Nog niet alle deelnemers zijn bekend. Maar de volgende banenruilen zijn zeker: boer, docent, muzikant, officier van justitie, parkwachter, brandweer, barman en verloskundige. De komende weken maakt de organisatie de definitieve lijst met deelnemers bekend via www.jobswap.org. Voor alle Job Swaps worden programma's op maat gemaakt, zowel in Amsterdam en New York. De deelnemers zullen tijdens de Job Swap in september bloggen over hun ervaringen en verslag doen via foto's en video. De komende weken wordt met een speciale publieksactie een wildcard via dagblad Het Parool weggegeven.

NY 400

De Job Swap vindt plaats in het kader van de NY 400 festiviteiten die dit jaar in Amsterdam en New York plaatsvinden. In 1609 zette de ontdekkingsreiziger Henry Hudson als eerste buitenlander voet op het eiland Mana-hatta. In opdracht van de VOC ging hij met zijn schip 'De Halve Maen' op zoek naar een korte vaarroute naar Azië. Vijf maanden later was deze missie mislukt, maar Hudson vond iets veel mooiers: Mana-hatta en de mooiste natuurlijke haven ter wereld. Hier werd niet veel later Nieuw Amsterdam gesticht, de nederzetting die zou uitgroeien uit tot 's werelds belangrijkste metropool: New York.

Initiatief

De Job Swap is een project van de Stichting Henry Hudson 400 in samenwerking met BKB en wordt mede mogelijk gemaakt door de ministeries van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken.





http://www.jobswap.org