Ingezonden persbericht


Estafette voor Wereldmoeders

Wandelen voor zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden

Van 5 t/m 26 september 2009 toert Simavi met de Estafette voor Wereldmoeders kriskras door Nederland. Nederlandse vrouwen trekken in drie oude Volkswagenbusjes langs verschillende Millennium Gemeenten om zich in te zetten voor gezonde zwangerschappen in ontwikkelingslanden. Samen met de Millennium Gemeenten, (bekende) Nederlanders, burgemeesters en/of wethouders vragen ze aandacht voor millenniumdoel 5: minder vrouwen die sterven door zwangerschap.

In Nederland kunnen zwangere vrouwen thuis of in het ziekenhuis bevallen onder medische begeleiding. Maar in Afrika en Azië is dat niet zo makkelijk. Zwangere vrouwen moeten vaak uren lopen voordat ze bij een medische post zijn. Daarbij hebben vroedvrouwen vaak niet de juiste kennis om complicaties te voorkomen of is er helemaal geen medische begeleiding aanwezig. In Afrika is de kans dat een vrouw overlijdt tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling 1 op 26 vrouwen. Om de levensomstandigheden van arme mensen te verbeteren, hebben de regeringsleiders van 189 landen in 2000 afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Hiervoor zijn acht Millenniumdoelen vastgesteld, waarvan het terugdringen van moedersterfte er een is. De doeldatum van 2015 komt steeds dichterbij en er moet nog heel veel worden gedaan. Om meer aandacht en politieke inzet te krijgen om dit millennium doel te bereiken, organiseert Simavi, een internationale gezondheidsorganisatie die in de armste delen van ontwikkelingslanden werkt met moeders aan een betere gezondheid, de Estafette voor Wereldmoeders. Deze karavaan maakt van 5 tot en met 26 september een toer langs de verschillende Millennium Gemeenten in Nederland.

De Estafette voor Wereldmoeders start op 5 september in Haarlem en gaat dan door naar de andere Millennium Gemeenten zoals Almelo, Culemborg, Den Haag, Gemert-Bakel, Goes, Groningen, Heerenveen, Hengelo, Hoorn, Hoogeveen, Maastricht, Meppel, Sneek, Teylingen (=Sassenheim, Voorhout & Warmond), Utrecht, Wassenaar en Zaanstad.

Ook u kunt meedoen in de Estafette. Door mee te lopen met de rondwandeling in een Millennium Gemeente bij u in de buurt, kunt u zich samen met ons inzetten voor gezonde zwangerschappen in ontwikkelingslanden. Kijk voor meer informatie op onze website: www.simavi.nl.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht