Stichting Wakker Dier

Wakker Dier wil verbod op Kampioenschappen Palingroken

Amsterdam, 14 augustus 2009, Wakker Dier wil een verbod op het Nederlands Kampioenschap palingroken. Dit evenement vindt op 5 september plaats in Kortenhoef. Paling komt op gruwelijke wijze aan zijn eind en is één van de meest bedreigde vissoorten ter wereld. Wakker Dier schrijft een brandbrief aan de gemeente Kortenhoef om de kampioenschappen binnen haar gemeente een halt toe te roepen. Ook eist Wakker Dier een landelijk verbod bij minister Verburg. "De minister heeft onlangs een palingvangstverbod uitgegeven voor drie maanden. De paling staat op de lijst met bedreigde diersoorten van IUCN en de dodingsmethode van paling is omstreden. Jan Linders is als eerste supermarkt al gestopt met de verkoop van paling. Het is te zot voor woorden dat er nog kampioenschappen worden gehouden in dit dierenleed," aldus Wakker Dier.

Dierenleed

Palingen komen op een afschuwelijke manier aan hun eind. Ze worden levend in een zoutbad gegooid om de paling van zijn slijmlaag te ontdoen. Deze doodstrijd kan wel twintig minuten duren. Naar aanleiding van eerder onderzoek van Wakker Dier vergeleek cosmetisch arts Robert Schoemacher de dodingmethode met het uitdrukken van brandende sigaretten over het hele lichaam.

Al meer dan tien jaar voert Wakker Dier actie tegen het levend verwerken van paling en andere vissen. In 2002 besloot een Kamermeerderheid voor een verbod op het levend zouten van paling, maar er gebeurde niets. In 2008 beloofde het Productschap Vis om vanaf 2009 alle kweekvis te verdoven voor de slacht, maar ook dit is tot nader order uitgesteld. In Duitsland is het onverdoofd zouten van paling al jarenlang verboden.

Bedreigde diersoort

In 2007 werd paling op de IUCN rode lijst voor bedreigde diersoorten gezet en belandde de glasaal, de larve van de paling, ze op de CITES-lijst (CITES staat voor de Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora). Dit betekent dat de handel in paling en aal aan banden wordt gelegd. In maart waarschuwde een wetenschapper van onderzoeksinstituut Imares de Nederlandse politiek: wanneer de vangst van aal en paling in heel Europa verboden wordt, duurt het nog 60 tot 200 jaar voordat de palingstand in Europa is hersteld. In april besloot minister Verburg om de palingvangst 2 maanden per jaar stil te leggen, precies in de periode dat het NK palingroken wordt georganiseerd.

Bijzondere diersoort

Het leven van de paling begint ergens in de Sargasso Zee, tussen de Bahamas en de Bermuda's, 6.000 km hier vandaan. Daar worden eitjes gelegd en komen ze ter wereld als larven. Ze doen er twee jaar over om de Europese kust te bereiken. Daar passen de vrouwtjes zich aan aan zoetwater, veranderen van glasaal naar paling en worden 1 tot 4 jaar later geslachtsrijp. De mannetjes blijven in de riviermondingen achter en wachten tot de vrouwtjes terugkeren. Als de vrouwtjes in staat zijn terug te keren naar de zee (dit wordt bemoeilijkt door vangst, gemalen, watervervuiling en ziektes), trekken ze samen met de mannetjes terug naar de paaigronden in het verre westen. De paling kan ademen door de huid, en kan daardoor ook kleine stukken over land voortbewegen, geholpen door hun slijmachtige huid. In Nederland worden palingen vooral gevangen in het IJsselmeer. In de hele wereld wordt paling gegeten: soms als gefrituurde glasaal, soms als gerookte paling zoals in Nederland.

Wakker Dier wil per direct een einde aan het NK Palingroken. "We moeten ons schamen als land als we deze kampioenschappen laten plaatsvinden!" aldus Hanneke van Ormondt, woordvoerster van Wakker Dier.