Gemeente Heerlen

Hof der omhelzing
Barbara en Pancratius verbinden stad

Vanaf 5 september is de rotonde aan de Kloosterweg / Spoorsingel / Looierstraat omgevormd tot Hof der omhelzing. In het centrum van de bomencirkel wordt een beeld geplaatst van Sint Barbara en Sint Pancratius die elkaar omhelzen. Vorig jaar al werden 12 volwassen platanen in een cirkel geplant, die samen het beeld scheppen van één reusachtige, samengestelde boom. De rotonde is verder beplant met riet.

Sint Barbara komt uit de kerk van de Vranck en is de beschermheilige van de mijnwerkers. Sint Pancratius is één van de vier ijsheilige en komt uit de binnenstad. Naast de verwijzing naar het mijnverleden, wil Michel Huisman met de omarmde beelden de verbinding tussen de noordelijke en zuidelijke kant van Heerlen symboliseren.

Groen en kunst
De gemeente Heerlen wil dat het centrum van Heerlen nóg levendiger en aantrekkelijker wordt. Daar horen ook groen en kunst in de openbare ruimte bij. Daarom krijgt de zogenaamde 'cityring' een groene inrichting. Eerder kreeg de Geerstraat, ook onderdeel van de cityring, al een groene inrichting. Op de rotondes die deel uit maken van deze stadsring komt kunst. Zo is op de rotonde aan de Akerstraat/Putgraaf/Dr. Poelsstraat 'De Druppel' geplaatst. De rotonde aan de Kloosterweg maakt deel uit van het Vervoersknooppunt Maankwartier. De wegen aan de noordzijde van het station werden verbeterd en opnieuw ingericht. Ook kwam er een nieuw busstation met een 'groene' overkapping. In het najaar van 2010 wordt gestart met de bouw van het Maankwartier.

Gemeente Heerlen, 27 augustus 2009