Ingezonden persbericht


27 augustus 2009

PERSBERICHT

In het kader van het Incubate festival, dat komende maand in Tilburg plaatsvindt, toont De Pont van 5 september tm 4 oktober een keuze uit de serie schilderijen Stations of the Cross van de Oostenrijkse kunstenaar Hermann Nitsch.

Hermann Nitsch is hoofdgast op Incubate. Het festival voor de onafhankelijke cultuur zal van 13 tm 20 september een uitvoerig programma opdragen aan deze multidisciplinaire kunstenaar.

Nitsch is de belangrijkste vertegenwoordiger van het Weens Aktionisme en vooral bekend om zijn Orgien-Mysterien-Theater. Dit zijn performances waar de kunstenaar theater, muziek en schilderkunst vermengt met oude offerrituelen. Tijdens deze Aktionen wil de kunstenaar alle zintuigen van de omstander zoveel mogelijk prikkelen. Zijn radicale werkwijze levert hem evenveel bewonderaars als tegenstanders op.

Sinds de jaren zeventig organiseert Nitsch, die zijn eerste Aktion 50 jaar geleden hield, zijn performances voornamelijk op het landgoed van zijn kasteel. Tijdens Incubate geeft Nitsch voor het eerst sinds lange tijd weer een performance in Nederland.

Hermann Nitsch laat zich in zijn werk sterk beïnvloeden door schrijvers als Markies de Sade en Sigmund Freud, schilders als Edvard Munch en Paul Cézanne en componist Richard Wagner.

Incubate laat tijdens het festival de gehele breedte zien van het oeuvre van Hermann Nitsch. Hij zal een performance uitvoeren, een orgelconcert geven in de Pauluskerk en Museum De Pont toont een keuze uit zijn schilderijen. Daarnaast brengt het festival artiesten die beïnvloed zijn door de Oostenrijkse kunstenaar zoals Franko B, Jean-Louis Costes en Lasse Marhaug. Ook kunststudenten gaan, geïnspireerd door zijn voorbeeld, aan de slag.

Incubate is een grootschalig festival voor independent culture. Het festival heeft een breed programma met muziek, beeldende kunst, dans, theater en film. Meer dan 200 culturele voorlopers presenteren zich in een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free jazz. Street art naast academische dans.

Het festival vindt plaats van 13 tm 20 september 2009 in de gehele Tilburgse binnenstad. Van kraakpand tot natuurtheater. Van popzaal tot museum. Zie voor meer informatie www.incubate.org