Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe expositie in Zeeuws maritiem muZEEum
400 Jaar Manhattan, Zeeland (her)ontdekt Amerika

De tentoonstelling '400 Jaar Manhattan, Zeeland (her)ontdekt Amerika', is de laatste tentoonstelling in een serie van activiteiten die het muZEEum organiseert in het teken van '400 jaar Hudson'. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Henry Hudson in opdracht van de V.O.C. voet aan wal zette op Manhattan. Kort daarop werd Nieuw Amsterdam (New York) gesticht. De relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten heeft in beide landen, dus ook in Zeeland, haar sporen nagelaten.

In september 1609 voer Henry Hudson in opdracht van de Verenigde Oostindische Compagnie met het schilp 'De Halve Maen' de later naar hen vernoemde Hudsonrivier op. Doel van de reis was om een noordelijke doorgang naar Azië te vinden. Maar na 200 kilometer kwam hij tot de ontdekking dat dit niet de gezochte doorgang naar de Chinese zee was.

Wel merkte hij de prachtige natuurlijke haven vlakbij het eiland Manhattan op en de vruchtbare grond. Niet lang hierna bereikte dit bericht andere kapiteins en reders die naar de nieuwe wereld vertrokken om berenvellen te kopen. Al snel na aankomst bouwden ze enkele forten. In 1621 kon er dankzij de oprichting van de Westindische Compagnie een echte nederzetting gebouwd worden: Nieuw-Amsterdam, het latere New York, op Manhattan.

Het feit dat het in 2009 vierhonderd jaar geleden is dat Henry Hudson 'zijn' rivier opvoer, was aanleiding voor de New Yorkse kunstenaarsgroep Salmangundi club en het Vlissingse muZEEum om dit jubileum niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Leden van de Salmangundi Club zijn gevraagd om zich te laten inspireren door vierhonderd jaar fascinerende geschiedenis. Verschillende kunstenaars hebben 25 panelen beschilderd die gezamenlijk een panorama van de New Yorkse geschiedenis tonen. En dat zijn nu eens niet onderwerpen die historici belangrijk vinden, maar thema's die kunstenaars belangrijk hebben gevonden. Kortom een bijzondere manier van kijken naar vierhonderd jaar New York.

'400 Jaar Manhattan, Zeeland (her)ontdekt Amerika' is te zien van 5 september tot en met 7 februari 2010.

Het muZEEum is het hele jaar geopend (met uitzondering van 1 januari) van: Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muzeeum.nl.

Augustus 2009



Ingezonden persbericht