Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
31 augustus 2009

GALERIE ANDERWERELD PRESENTEERT: 2 september - 10 oktober 2009 YVES BEAUMONT (B) schilderijen NOORDERLICHT: HEIN DE GRAAF fotografie & MANUEL GEERINCK (B) fotografie OPENING zaterdag 5 SEPTEMBER van 16.00 - 18.00 uur 17.00 uur inleiding door Huub Mous, kunsthistoricus en publicist, in aanwezigheid van de kunstenaars Yves Beaumont (B)
Kenmerkend voor het werk van Yves Beaumont is de standvastigheid van de beeldtaal. Zijn inspiratie kent vrijwel een enkele bron: het landschap. Hij zoekt naar eigen zeggen naar "de beeldende vertaling van het landschappelijk element". Zowat alles wat met dit gegeven te maken heeft is middel en aanzet, uitdaging om te herleiden tot een ultiem punt, tot een lijn, tot een vakverdeling tussen licht en donker, een grafisch net van barsten in het ijs, de schaduw van takken tegen een lichtende achtergrond, een inbreuk op de sereniteit van een landschappelijk ritme, de kronkel van een plant, weerkaatsingen. Zijn werk is nuchter en extatisch tegelijk. Ritmes ontmoeten elkaar. Het gegeven is puur en groeit uit tot een etherisch schilderkunstige aanwezigheid van donker en licht, van suggestie die vanuit een realiteit is gegroeid. Het figuratieve is aanwezig, teruggetrokken onder schijnbare monochromie of triomfantelijk toonaangevend in de totaliteit van verf en teken, van suggestie en herkenbaarheid, van ritme en bevreemdend licht, als etherische toets in een meer van tengerheid en getemperde tinten van blauw, groen, geel, lichtend grijs en schaduwen.

Hein de Graaf
Het werk van Hein de Graaf omvat vrouwenportretten, die samen één beeld vormen. Met sporen van klei wordt het beeld bedekt of juist onthuld. De Graaf transformeerde in eerder werk voorwerpen en portretten op marmer tot fotografische beelden op de grens van droom en herkenning. Ook nu toont het werk een samenvatting van herinneringen. Gevoel voor schoonheid en de vergankelijkheid leidt tot een groot verlangen de tijd te stollen. De portretten worden gekoesterd, de kunstenaar omarmt ze met zijn handen. Diezelfde handen die de schatten hebben blootgelegd, laten nu modderige sporen achter. Uit dezelfde ogen die de schoonheid zagen, vallen tranen van vette klei. Manuel Geerinck (B)
Geerinck werkt in New York en maakt fotografische beelden die uit verzamelingen van bewegende elementen is opgebouwd. Zijn fotografie vertegenwoordigt een uitgebreide reeks van experimenten die hun oorsprong hadden binnen een meer statische vorm van schilderingen. Geerinck ontwikkelt mechanische elementen op een wijze dat eerder een vluchtig gevoelig wordt geconstrueerd dan dat de beeldvorming is overgelaten aan de grillen van toeval. In hun onmeetbaarheid, laten deze op tekeningen gebaseerde vormen sporen na van momentopnames. Verleidende kleuren en oneindige vormen lijken te deinen op het licht. De fotografie van Manuel Geerinck is door haar originaliteit een uitdaging voor de zintuigen. De beelden in chromogenic print, zijn gerealiseerd door een pure analogische methode zonder enige software manipulatie.

TENTOONSTELLINGSAGENDA GALERIE ANDERWERELD


Deelname OPEN ART FAIR 2009 Utrecht: stand 3.03 dinsdag 8 september - zondag 13 september 2009

VERWACHT
woensdag 14 oktober - zaterdag 21 november 2009
Drewes de Wit (tekeningen & schilderijen) & Simon Oud (wandobjecten) Galerie Anderwereld geeft bij de presentatie van een serie tekeningen van Drewes de Wit een catalogus uit getiteld "21 x 18", tekeningen met begeleidende tekst van Han Steenbruggen.