Gemeente Utrecht

Mobiele fietsenstalling op de Mariaplaats

Vanaf 5 september komt er elke zaterdag een mobiele fietsenstalling op de Mariaplaats. Uit onlangs uitgevoerde fietsparkeerdrukmetingen is naar voren gekomen dat er op de zaterdagen meer fietsen op en rond de Mariaplaats staan geparkeerd dan er fietsenrekken zijn. Met als gevolg dat veel fietsen kris kras in de openbare ruimte worden geplaatst en hinder opleveren voor voetgangers en ondernemers. Wethouder de Bondt en de heer Broekman, voorzitter van de ondernemers vereniging Binnenstad, nemen op 5 september de mobiele stalling officieel samen in gebruik.

Een mobiele fietsenstalling is een tijdelijke, verplaatsbare fietsparkeervoorziening die makkelijk en snel op en af te bouwen is. Op de Mariaplaats wordt een deel van de kuil naast het conservatorium door middel van hekwerken afgezet. Fietsen kunnen binnen de hekwerken gratis en bewaakt gestald worden. De mobiele stalling wordt 's ochtends opgebouwd en 's avonds weer weggehaald. Deze stalling is elke zaterdag geopend van 8.30 tot 19.00 uur en biedt plek aan maximaal 200 fietsen. De in de stalling achtergebleven fietsen worden na 19.00 uur in fietsenrekken geplaatst in de openbare ruimte. Dit staat aangegeven op de borden bij de stalling.

Naast deze gratis en bewaakte mobiele fietsenstalling op de Mariaplaats, kan iedereen vanaf 1 september zijn fiets gratis stallen in de bewaakte U-stalling onder het Stadhuis. Kris kras geplaatste fietsen in de openbare ruimte is een groot probleem in de binnenstad en veroorzaakt hinder voor voetgangers en ondernemers. Met het gratis maken van de bewaakte stallingen hoopt de gemeente een groot deel van dat probleem op te lossen. Ook is het de bedoeling dat het mensen stimuleert de fiets te nemen naar de stad, in plaats van de auto.

De stalling onder het stadhuis, te bereiken via de Ganzemarkt, gaat doordeweeks open om 7.00 uur en sluit op maandag tot en met woensdag om 24.00 uur. Op donderdag, vrijdag en zaterdag sluit deze stalling om 4.00 uur 's nachts. Op zondag is de stalling open van 11.30 uur tot 24.00 uur.

De bewaakte U-stallingen in de Lange Koestraat en aan de Catharijnesingel zijn al langere tijd gratis. Ook de fietsenstalling op het Smakkelaarsveld is gratis. Deze stalling is echter niet bewaakt, maar wel is er 24 uur per dag een toezichthouder aanwezig. Meer informatie over de openingstijden kunt u vinden op www.u-stal.nl.




Gemeente Utrecht