Groen!

Geen nucleaire renaissance

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid) op 5 september 2009 in "Klimaat en energie"

Groen! betreurt de koppeling van het begrotingsdossier aan de wet op de kernuitstap. De federale regering smijt twee dossier op een hoop en veroorzaakt zo verwarring. De extra inkomsten die het langer openhouden van de kerncentrales de staatskas zou kunnen opleveren staan absoluut niet in verhouding tot de kosten die dit zal opleveren. Niet alleen op vlak van veiligheid en afvalbeheer, maar ook op vlak van de broodnodige uitbouw van hernieuwbare energie. De extra inkomsten staan bovendien nog minder in de verhouding tot de extra miljarden die Electrabel/Suez zal verdienen.

De staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet pleit voor het langer openhouden van de kerncentrales in de hoop zo extra inkomsten te kunnen opstrijken. Een tweede reden die hij aanhaalt voor het langer openhouden van de kerncentrales is de energiebevoorrading.

De piste die Staatssecretairs Wathelet wil bewandelen is een valse piste. Tinne Van der Straeten: `Niet alleen hebben we uit het verleden geleerd dat deals sluiten met grote energieproducenten die niets eens Belgisch zijn, enorm moeilijk is. Bovendien is het voor ons land essentieel om hernieuwbare energie te stimuleren. Dat kan alleen als we een duidelijk signaal geven dat we geen kernenergie meer willen en volop willen inzetten op hernieuwbare. Hernieuwbare energie maakt ons land energie-onafhankelijk van derde landen, zorgt voor duizenden jobs en laat geen radioactief afval na.'

De kernuitstap verloopt gefaseerd. Dat betekent dat na de sluiting van de eerste centrales in 2015, er nog steeds nucleaire energie zal opgewerkt worden en ons land nog nucleaire winsten zal kunnen afromen. Dat geld kunnen we dan best gebruiken voor de nodige heroriëntering van ons energiebeleid. Bovendien moet er dringend een parlementair debat komen over de energiebevoorrading. `Het debat over ons energiebeleid wordt gevoerd achter de schermen. Ons land heeft nood aan een open debat waarbij alle kosten ten opzichte van alle baten worden afgewogen zodat ons land eindelijk eenduidig de juiste keuze kan maken. Een keuze voor de toekomst door kernenergie af te bouwen ten gunste van hernieuwbare energie,' besluit Tinne Van der Straeten.

Contact: Tinne Van der Straeten -

Tinne Van der Straeten