Ingezonden persbericht


Persbericht
t.a.v. kunstredactie

Amsterdam, 4 september 2009

Wachten op Godot verkozen tot Beste Toneelstuk Aller Tijden

In een verkiezing georganiseerd door het theatertijdschrift TM en theaterwebsite Moose (www.moose.nl) heeft het theaterpubliek Wachten op Godot van Samual Beckett gekozen tot beste toneelstuk aller tijden. Dit werd zondagavond bekendgemaakt in een speciaal radioprogramma TM Live, tijdens het Nederlands Theaterfestival. Wachten op Godot liet daarmee o.a. Who's afraid of Virginia Woolf? van Edward Albee en Shakespeares Hamlet achter zich.

De verkiezing liep over het hele seizoen 2008/2009 en kende twee rondes: in de eerste ronde mocht het publiek kiezen uit een longlist van 99 toneelstukken of zelf een stuk aandragen; in de tweede ronde kon het publiek stemmen op de tien vaakst genoemde stukken.Elk stuk werd in TM verdedigd door een prominent uit de theaterwereld. Stemmen die werden vergezeld van een korte motivatie telden dubbel.

Lange tijd zag het ernaar uit dat Hamlet met de eer zou gaan strijken, ook het Nederlandse stuk Mirad, een jongen uit Bosnië van Ad de Bont heeft de tussenstand een maand aangevoerd. Maar uiteindelijk zegevierde Samuel Beckett met zijn moderne klassieker Wachten op Godot. Op de voet gevolgd door een andere moderne klassieker:Wie is er bang voor Virginia Woolf? van Edward Albee. De schrijver aller schrijvers, William Shakespeare, moet genoegen nemen met de derde plaats, al komt hij als enige met twee stukken voor in de top tien van de beste toneelstukken aller tijden.

De definitieve top tien luidt als volgt:


1. Wachten op Godot, Samuel Beckett (16,7%)


2. Wie is er bang voor Virginia Woolf?, Edward Albee (15,1%)
3. Hamlet, William Shakespeare (14,5%)

4. Mirad, een jongen uit Bosnië, Ad de Bont (14,0%)
5. Angels in America, Tony Kushner (10,3%)

6. Ten Oorlog, Tom Lanoye en Luk Perceval (9,0%)
7. Antigone, Sophokles (6,7%)

8. Midzomernachtsdroom, William Shakespeare (6,6%)
9. De Kersentuin, Anton Tsjechov (3,7%)

10. Vrijdag, Hugo Claus (3,4%)

Enkele motivaties van stemmers op Wachten op Godot:

"Je kunt dit stuk keer op keer lezen en keer op keer zien, en elke keer ontdek je weer nieuwe filosofieën en bizar goede vondsten."

"Een stuk dat niet eens gespeeld hoeft te worden om baanbrekend te zijn. en te blijven. Zonder deze klassieker was er zoveel níet gebeurd. Alleen al het feit dat het ooit geschreven is, maakt het bijzonder."

"Grappig, ontroerend en diepzinnig: een ontregelend toneelstuk dat van alle tijden is."

"De taal ontmanteld, de mens ontmanteld, de zin ontmanteld."

Wachten op Godot kent in Nederland een uitgebreide opvoeringsgeschiedenis. Recente ensceneringen waren van Het Nationale Toneel (met Mini & Maxi als Vladimir en Estragon) en van het Noord Nederlands Toneel, gespeeld door cabaretiers. In oktober gaat een nieuwe uitvoering in première bij Toneelgroep Oostpool, geregisseerd door Erik Whien.

Noot voor de redactie (