Ingezonden persbericht

'Landscaping', tentoonstelling van genetologisch onderzoek in Het Oude Raadhuis te Hoofddorp

Het nieuwe tentoonstellingsseizoen van Galerie De Meerse wordt in Het Oude Raadhuis gestart met 'Landscaping'. Een tentoonstelling die de beschouwer, met kunstwerken van onder andere Panamarenko, Edward Burtynsky en Peter Fend, een zoektocht toont naar het continue veranderende landschap om ons heen .

Opening: 06/09/2009 15.00 uur met om 16.00 uur een ArtistTalk door Peter Fend: 'To Shell or not to Shell?' en om 17.00 uur de vertoning van Edward Burtynsky's 'Manufactured Landscapes' in de filmzaal.

Met 'Landscaping' toont het kunstenaarsinitiatief 'Enough Room for Space' ons een wereld die in de toekomst de onze zou kunnen zijn. Het is een installatie van door curator Maarten Vanden Eynde verzamelde visies op het door mensen gecreëerde landschap, "Een overzicht van verschillende puzzelstukjes die deel uitmaken van de nieuwe geologische laag die wij momenteel over de aarde leggen".

Exemplarisch zijn de onlangs in het SMAK gerestaureerde "Hofkens" van Panamarenko uit 1977 die letterlijk centraal staan in de tentoonstelling. Panamarenko construeerde uit niet organisch, onvergankelijk materiaal drie 'volkstuintjes' ter verbeelding van de onthechting van de moderne mens met de natuur. Deze romantische visie van onthechting was voor Maarten Vanden Eynde een inspiratie voor zijn genetologisch onderzoek naar een toekomstige kijk op de verleden, de vraag wat er straks van de huidige tijd nog wordt opgegraven? De moderne mens acht de wereld maakbaar, maar wat blijft er behouden van dit maakbare heden en wat is onze erfenis dan voor de toekomst?

Met 'Landscaping' wordt er specifiek gezocht naar de inhoud van deze nieuwe geologisch laag en op een subjectieve manier de levensvatbaarheid van de materie onderzocht. De uitgenodigde kunstenaars zijn afwisselend politiek uitgesproken, kritisch, humoristisch, utopisch, nostalgisch, profetisch, maar bovenal geïnteresseerd in en geëngageerd met het nieuwe landschap dat we zelf bezig zijn te scheppen.

Naast Panamarenko is er werk te bewonderen van Edward Burtynsky, Center for Land Use Interpretation (CLUI), Peter Fend, Fia Cielen, Persijn Broersen & Margit Lukács, Jeroen Jongeleen en Maarten Vanden Eynde

'Landscaping' maakt deel uit van het project 'Landschap in beweging' van Galerie De Meerse en wordt mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard Cultuurfonds NH, SMAK Gent, Gemeentemuseum Helmond en ing-collectie Nederland.

Het Oude Raadhuis is gevestigd aan de Hoofdweg 675 in Hoofddorp. Telefoon: 023-5642767. Openingstijden: woensdag t/m zondag: 12.00 - 18.00 uur.

Meer informatie: www.galeriedemeerse.nl.



Ingezonden persbericht