Gemeente Gaasterlân-Sleat


Experiment schaapskudde

Herder.jpg

Een aantal jaren heeft de Gemeente Gaasterlân-Sleat de gemeentelijke bermen, welke niet verhuurd waren aan hobbyboeren, verschraald en kon het gras afgevoerd worden naar de grasdrogerij. In verband met de sluiting van de grasdrogerij heeft de raad besloten een kwart van het areaal van de bermen te verschralen en de rest te klepelen.

Voorjaar 2009 is een opzet gemaakt van bermen die eventueel kunnen worden begraasd. De volgende bermen komen hiervoor in aanmerking: de Trophornsterwei, Keamerlânswei en Bokkeleane te Harich en de Algemiene Wei en Bokkeleane te Oudega.

Besloten is om dit seizoen de laatste maaibeurt over te slaan en eerder genoemde bermen, als experiment, één keer te laten begrazen door een schaapskudde. Dit experiment zal vanaf 7 september plaatsvinden. Begonnen wordt met de Algemiene Wei.

Voor de omgeving en weggebruikers kan dit kleine gevolgen hebben en zullen ze met bepaalde zaken rekening moeten houden.


- Gezien de ervaringen elders, is het advies voor het verkeer, niet uit te wijken, maar stapvoets de kudde te passeren.


- Honden aan te lijnen en aangelijnd langs de kudde te laten lopen.


- Schapenhouders met schapen langs de route: de hekken goed te sluiten.


- Mogelijke aanwijzingen van de schaapherder op te volgen.


- Bij calamiteiten is de heer Robroek te bereiken op 06-38110074.


- Extra informatie is te vinden op de website www.heerdgong.nl.

Als de proef slaagt, kan overwogen worden het areaal voor begrazing ook uit te breiden naar andere bermen die zich hier voor lenen.