Gemeente Beuningen


Voorkom voortijdig schoolverlaten

Jongeren tot 18 jaar moeten volgens de Leerplichtwet minimaal een mbo-opleiding op niveau 2 volgen, voordat zij de arbeidsmarkt op gaan. Veel 16- en 17-jarigen blijken de stap van vmbo naar mbo na de zomer echter niet te maken.

Veel 16- en 17-jarigen verlaten het onderwijs daardoor zonder startkwalificatie. Een startkwalificatie is een mbo-diploma op niveau 2, een havo- of een vwo-diploma. Vanaf het schooljaar waarin je 17 jaar wordt, ben je tot je 18e verjaardag `kwalificatieplichtig', tenzij je al een startkwalificatie hebt of er uitzonderlijke omstandigheden bestaan. Je hoeft daarvoor niet vijf dagen per week in de schoolbanken te zitten, maar het is ook mogelijk om met leerwerkcombinaties aan de kwalificatieplicht te voldoen BBL (beroepsbegeleidende leerweg).

Als je doorleert en een startkwalificatie haalt, heb je twee keer zoveel kans op een baan en ook meer kans op een baan die je echt leuk vindt. Het jaarsalaris voor starters met startkwalificatie is gemiddeld hoger en je kunt in de toekomst makkelijker doorstromen naar een betere baan.