Gemeente Achtkarspelen


Wilt u meehelpen de Noardlike Fryske Wâlden te behouden?

Landschapsvisie
De gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Kollumerland c.a., Smallingerland en Tytsjerksteradiel willen komen tot één landschapsvisie voor de Noardlike Fryske Wâlden. Dat lijkt eenvoudig, maar de praktijk is weerbarstiger gebleken. âDe fiif gemeenten binne net gelyk, it lânskip is net oeral gelyk, de agraryske bedriuwen binne net gelyk en dat hâld yn dat ek net alle rigels en foarskriften gelyk wêze kinneâ, zei wethouder Maaike Prins van Tytsjerksteradiel bij de feestelijke lancering van de website
www.noordelijkefriesewouden.nu.

Binnen het Nationaal Landschap zal per landschapstype worden bekeken worden hoe dat landschap het best beschermd kan worden zonder daarbij de belangen van de agrarische bedrijven uit het oog te verliezen. Dat laatste is van groot belang want âde boeren binne foar it grutste part de dragers fan it lânskip en soargje der ek foar dat it lânskip yn stân hâlden wurdtâ, aldus wethouder Prins.

Presentatie
De lancering van www.noordelijkefriesewouden.nu vond op 17 augustus plaats bij boerderij âYn âe Lânsdouweâ in Eastermar. Via deze website is het project te volgen.

Blij met eerste aanzet
Bij de lancering vroeg voorzitter Douwe Hoogland namens de Vereniging Noordelijke Friese Wouden wel aandacht voor maatwerk bij de vertaling van de visie in de bestemmingsplannen. âHet landschap heeft in de afgelopen 100 jaar gelukkig niet onevenredig geleden onder de ontwikkelingen in de agrarische sector en dat moet ook in de toekomst zo blijvenâ.

Vertrouwen
Hoogland gaf verder aan veel vertrouwen te hebben in het behoud van het landschap ondanks de verdere ontwikkelingen op agrarisch gebied. âAlle neuzen staan dezelfde kant op en dat geeft vertrouwenâ. Dat kon de heer Steven Slabbers, directeur van adviesbureau Bosch Slabbers, beamen. Zijn bureau ondersteunt de vijf gemeenten bij de ontwikkeling van de landschapsvisie. âAls je Den Haag gewend bent is het fascinerend om hier te komenâ, hield Slabbers zijn gehoor voor. âJe treft hier een veelzijdig landschap aan dat in de afgelopen 100 jaar voor 80% behouden is gebleven en dat is uniek in Nederland. Zelfs landschapselementen die hun oorspronkelijke agrarische functie al lang hebben verloren, worden met veel aandacht en respect in stand gehouden door de boerenâ.

Streekbijeenkomsten
Op 20 en 25 augustus vinden respectievelijk in De Westereen en Surhuisterveen streekbijeenkomsten plaats waarin een ieder nader geïnformeerd wordt over de landschapsvisie. âDeze bijeenkomsten zijn ook uitdrukkelijk bedoeld als discussiebijeenkomsten. Zijn we niets vergeten bij onze inventarisatie, welke landschapskenmerken vinden de bewoners van een gebied belangrijk, dat soort vragenâ geeft Slabbers aan. Iedereen die geïnteresseerd is en mee wil praten over de ontwikkeling van de landschapsvisie is van harte uitgenodigd om deel te namen aan de streekbijeenkomsten. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de betrokken gemeenten en op www.noordelijkefriesewouden.nl.