Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Winnersway 2

Winnersway 2

Kamerstuk, 7 september 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ/KZ-U-2954595

7 september 2009
Betreft Winnersway

Geachte voorzitter,
Hierbij informeer ik u over de actuele stand van zaken met betrekking tot Winnersway Verslavingszorg, mede in het licht van het uitstel van het debat d.d. 3 september jongstleden en de regeling van werkzaamheden op die dag.

Op de vraag van mevrouw Agema of Winnersway het Zorgkantoor Zuid-Holland Noord/Amstelland en de Meerlanden de gevraagde informatie waaruit moet blijken of Winnersway daadwerkelijk voldoet aan de eisen die het zorgkantoor en de wet- en regelgeving stellen vóór 31 augustus heeft geleverd, kan ik u bevestigend antwoorden. Conform afspraak bestudeert het zorgkantoor op dit moment deze informatie. Het zorgkantoor heeft aangegeven hierbij zorgvuldig te willen opereren. Zij zegt er sterk aan te hechten haar bevindingen eerst met Winnersway te kunnen bespreken, alvorens hier mee naar buiten te treden. Ik respecteer dat. Het zorgkantoor heeft toegezegd mij zo spoedig mogelijk doch uiterlijk eind deze maand te zullen informeren.

De Inspectie meldt dat Winnersway het afgesproken plan van aanpak tot op heden goed uitvoert. De Inspectie heeft de instelling sinds mei jongstleden inmiddels drie keer bezocht, waarvan één keer onaangekondigd, ter controle van de uitvoering van de direct opgelegde maatregelen en van het plan van aanpak. Daarnaast is er vrijwel wekelijks contact. Voor september staan twee inspectiebezoeken gepland, waarvan één onaangekondigd.

In de huidige omstandigheid, waarbij het zorgkantoor bezig is te beoordelen of Winnersway aan de gestelde eisen voldoet en waarin de Inspectie mij meldt dat Winnersway tot nu toe gevolg geeft aan de gestelde maatregelen, zie ik op dit moment geen reden, zoals mevrouw Agema tijdens de regeling van werkzaamheden wel voorstelde, om tot sluiting van de instelling over te gaan.

Te allen tijde ben ik bereid met uw Kamer te debatteren over Winnersway. Ik ben echter in afwachting van eerdergenoemde informatie, zonder welke ik u op dit moment slechts procedureel kan antwoorden. Zodra ik de informatie en het oordeel van het zorgkantoor ontvangen heb, alsmede de resultaten van de inspectiebezoeken, zal ik u hier ten spoedigste, maar in ieder geval vóór eind september van in kennis stellen.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker