TNS NIPO

TNS NIPO-RTL publicaties

7 september 2009

AOW-taboe brokkelt af

Als het aan Nederlanders wordt gevraagd, is verhoging van de AOW-leeftijd géén absoluut taboe. Het is echter ook niet zo dat er veel draagvlak bestaat. Er is sprake van verdeeldheid, maar het afelopen half jaar hebben de voorstanders terrein gewonnen.

Als we rechtstreeks vragen of verhoging van de AOW acceptabel is, dan vindt een (kleine) meerderheid van niet. Maar: laten we Nederlanders een afweging maken tussen een aantal oplossingen (verhoging van de premies, verlaging van de uitkeringen en verhoging van de AOW-leeftijd) en `niets veranderen', dan verkiest de helft één van deze drie oplossingen en zegt een minderheid dat er niets moet veranderen. Een klein half jaar geleden lagen deze verhoudingen nog omgekeerd.

Er is nog meer bewijsmateriaal voor de stelling dat het taboe op verhoging van de AOW-leeftijd aan het afkalven is. Drie op de tien Nederlanders (30%) noemen verhoging van de AOW-leeftijd als een maatregel die de regering absoluut niet mag uitvoeren. In maart 2009 ging dat nog om 38 procent van de Nederlanders. Bezuinigen op de AWBZ (45%) en fiscalisering van de AOW (31%) zijn voor Nederlanders grotere taboes.

Ouderen hebben duidelijk het minste moeite met verhoging van de AOW-leeftijd, terwijl de groep die het meest direct getroffen zal worden (mensen van middelbare leeftijd) relatief meer moeite met deze maatregel heeft. Dat neemt niet weg dat het draagvlak voor verhoging van de AOW-leeftijd bij alle leeftijdsgroepen is toegenomen.

De achterban van CDA, ChristenUnie, VVD en D66 staat relatief gezien welwillend tegenover verhoging van de AOW-leeftijd. De PvdA-achterban is zeer verdeeld over deze maatregel. Opvallend: niet de achterban van de SP, maar de achterban van de PVV en niet-stemmers koesteren de grootste weerstand jegens verhoging van de AOW-leeftijd. Een meerderheid van deze mensen wil `niets veranderen'.

C6955 (trend 8) | TNS NIPObase CAWI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats van 27 tot en met 30 augustus 2009, in het Leven-in-Nederland-forum. In totaal werden 995 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=995). Er is herwogen op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio, werkzaamheid en politiek stemgedrag (TK 2006).

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tim de Beer (tel: 020 522 53 99) of Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).