Ingezonden persbericht


Persbericht Gemeente Amersfoort - vrijdag 4 september 2009

Fietsgraveeractie op Station Schothorst

Bewoners en reizigers kunnen maandag 7 september tussen 16.00 en 18.00 uur gratis hun fiets laten graveren op station Schothorst. Ondanks een daling van het aantal aangiftes van diefstal van fietsen in heel Amersfoort, blijven gemeente en politie aandacht houden voor fietsendiefstal. Gegraveerde fietsen die gestolen worden, kunnen sneller aan de eigenaar worden terugbezorgd als ze worden gevonden.

De afgelopen maanden werden al op diverse locaties en op verschillende basisscholen in Amersfoort gratis fietsgraveeracties en fietsendiefstalshows gehouden. Er zijn al bijna 1000 fietsen in Amersfoort gegraveerd.

Fietsregistratie

Vorig jaar werden in heel Amersfoort huis aan huis fietsregistratiekaarten verspreid. Hierop kunnen kenmerken van de fiets genoteerd worden en er staan tips op voor het veilig stallen van de fiets. Met een fietsregistratiekaart kan bij diefstal van de fiets sneller aangifte worden gedaan en kan de fiets beter worden teruggevonden. Fietsregistratiekaarten zijn gratis af te halen bij het stadhuis (Stadhuisplein 1), politiebureau (Van Asch van Wijckstraat 45) en de Informatiewinkel in de Observant (Stadhuisplein 7) en is te vinden op www.amersfoort.nl/veilig.

Veilig stallen op station

De fiets wordt door veel mensen gebruikt als vervoermiddel om van en naar het treinstation te gaan. Op alle stations in Amersfoort zijn voldoende mogelijkheden om de fiets veilig te stallen. Het is verstandig om de fiets altijd goed op slot te zetten en in combinatie met een kettingslot aan een fietsenrek te bevestigen. Dit jaar kunnen reizigers hun fiets gratis parkeren in elektronisch bewaakte fietsstallingen bij station Schothorst en het centraal station (zijde Piet Mondriaanplein).

Aangifte belangrijk
De politie adviseert fietseigenaren om altijd en onmiddellijk aangifte te doen bij diefstal van hun fiets. Er worden vaak fietsen teruggevonden of bij verdachten aangetroffen die de politie niet kan terugbrengen bij de eigenaar, omdat er geen aangifte is gedaan of omdat er geen unieke kenmerken van de fiets bij de aangifte zijn opgegeven. Aangifte van diefstal van uw fiets kan overigens ook via internet via www.politie.nl/utrecht.

Direct 112 bellen
De politie benadrukt dat iemand die getuige is van diefstal van een fiets of vermoedt dat sprake is van fietsendiefstal daarvoor het alarmnummer 112 mag bellen, als er een pakkans van de dader is.

Noot voor de redactie,