Ingezonden persbericht


Persbericht - Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU)

Utrecht, 7 september 2009

Demonstratie bij Vreemdelingenpolitie Utrecht

- AAGU eist opheldering dood in cellencomplex Houten

De Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) organiseert maandagmiddag 7 september in Utrecht een demonstratie bij de vreemdelingendienst op het politiebureau Paardenveld. Tijdens deze demonstratie gaat de actiegroep haar eis kenbaar maken dat de overheid onmiddellijk met een openbare verklaring komt over de toedracht van de dood van de Turkse man in een politiecel op 1 september jl.

Woensdag 1 september is er in het cellencomplex in Houten (beschikbaar voor de hele regio Utrecht) een man overleden. Volgens de minimale berichtgeving gaat het om een zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijvende Turkse man. Deze man is aangehouden vanwege wildplassen en kon geen juiste documenten laten zien. De man is dood in zijn cel aangetroffen. Meer informatie is tot op heden niet beschikbaar.

Het is inmiddels alom bekend dat de medische zorg in de detentie- en uitzetcentra voor mensen zonder papieren bijzonder slecht is. Gezien het weinige nieuws dat naar buiten wordt gebracht, rijst het vermoeden dat dit ook geldt voor het complex in Houten.

In 2008 deed het CPT (Europees Comité inzake de voorkoming van folteringen en onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen) de aanbeveling, t.a.v. Nederlandse detentie en uitzendcentra, dat er altijd een verpleegkundige aanwezig moet zijn en dat er 's nachts een dokter 'on call' moet zijn.

Na het plotseling overlijden van de man in Houten, is de vraag hoe de medische zorg daar georganiseerd is. Overigens overlijden er regelmatig arrestanten in politiecellen. Al jaren een onveranderlijk beeld. Sterfgevallen treffen over de hele linie, politie- en andere cellen, echter relatief veel mensen zonder papieren, de zgn. 'illegalen', en 'uitgeprocedeerde asielzoekers'.

Het overlijden van deze man in Houten staat niet op zichzelf. Het overkwam ook Karim op de Rotterdamse bajesboten, begin 2008. Denk aan de elf doden van de Schipholbrand, denk aan Michael Osey, die op de vlucht voor een tweede keer Kamp Zeist zijn dood tegemoet viel. Denk ook aan de man die zichzelf in brand heeft gestoken ten einde een uitzetting te voorkomen. Denk aan de vele zelfmoorden uit angst voor deportatie. (voor een volledige slachtofferlijst, zie
http://www.vrijheidvanbeweging.nl/dood_door_beleid/index.html)

De huidige situatie in Nederland en Europa voor mensen die vluchten wordt steeds slechter. Vluchtelingen worden steeds vaker aan hun lot overgelaten en worden in de publiciteit neergezet als crimineel.

Ook Ahmed Issa, zelf slachtoffer van de Schipholbrand, ontkomt niet aan dit lot. Na de uitspraak in hoger beroep van 3 september jl. is hij direct weer opgepakt en vastgezet in vreemdelingen detentie. Cassatie en beroep tegen de afwijzing van een verblijfsvergunning op humanitaire gronden lijkt de IND niet af te willen wachten.

Het gevolg van dit alles is de totale veronachtzaming van de levens van mensen en de ontkenning van hun (recht om te) bestaan, en dat alles om de Westerse economieën, gebouwd op de uitbuiting van arme landen, gegrondvest op een nog altijd kolonialistische en nationalistische mentaliteit, in stand te houden.

De AAGU hoopt met deze demonstratie meer informatie te krijgen over de werkelijk toedracht van het overlijden van de man in Houten. Tegelijk wil de AAGU een signaal afgeven dat het opsluiten van mensen zonder de juiste papieren onacceptabel is. Ons voorstel is om te beginnen dat alle vluchtelingen direct vrijgelaten worden. Tegelijk wil de AAGU aandringen
- Tekst uit oorspronkelijke bericht niet weergeven - op het opstellen van de Europese grenzen.

Geen mens vlucht vrijwillig.
Migratie is geen misdaad.
Stop uitsluiting en opsluiting en uitzetting van vluchtelingen.



Ingezonden persbericht