Gemeente Lelystad

Project verminderde regelgeving succesvol afgerond

Maandag 7 september 2009

Het college stelt de raad voor, de aanbevelingen uit het eindrapport project Verminderde Regelgeving over te nemen. De aanbevelingen zijn gericht op deregulering en herregulering van zes verordeningen.

Het gaat om de APV, de Afvalstoffenverordening, de Marktverordening, de Telecommunicatieverordening, de Parkeerverordening en de Woonschepenverordening.
Regels die al elders in besluiten zijn vastgelegd, komen niet meer terug in de plaatselijke verordeningen.

Betrokkenheid

Er is nadrukkelijk voor gekozen de Lelystadse samenleving bij het project te betrekken. In dit verband zijn burgers, bedrijfsleven en gesubsidieerde instellingen benaderd, om op basis van hun ervaringen met gemeentelijke regels, te komen met suggesties tot afschaffing of vereenvoudiging van gemeentelijke regelgeving. In totaal zijn hierop ruim 400 reacties binnengekomen met tips en voorstellen.

Voorbeelden

Een paar voorbeelden uit de APV zijn: opslag consumentenvuurwerk tijdens verkoopdagen niet meer in APV geregeld, vereenvoudiging reclamevergunning, ventvergunning vervangen door algemene regels. De Marktverordening wordt geactualiseerd naar de huidige situatie en toegesneden op de lokale situatie.
Uiteraard zijn ook andere regelingen en afspraken onder de loep genomen en waar nodig aangepast. Bij de wijzigingen wordt veelal gebruik gemaakt van de gegevens van de VNG, om zoveel mogelijk eenduidigheid te verkrijgen.

Verbetering dienstverlening

Binnen de gemeente Lelystad wordt al geruime tijd serieus en via verschillende projecten gewerkt aan verbetering van de gemeentelijke dienstverlening. Onderdeel hiervan is het terugdringen van administratieve lasten voor de samenleving. Het college streeft ernaar dit onder andere te bereiken door "het schrappen van verordeningen, vergunningen en formulieren waarvan nut, noodzaak en/of relevantie niet helder kan worden aangegeven".

Voortgang

Hiertoe is al eerder gestart met het project Verminderde Regelgeving, bedoeld om via onderzoek van de bestaande verordeningen te komen tot schrappen of vereenvoudigen van regels. Het streven van de gemeente naar terugdringing van administratieve lasten eindigt niet met dit project, maar blijft onverminderd gericht op een zo goed mogelijke dienstverlening.

---