Ingezonden persbericht


Persbericht
Kenmerk: 09-16711
4 septemberi 2009

Vuilnisbelt Vondelpark

Stadsdeel Oud-Zuid vraagt aandacht voor de toenemende hoeveelheid afval in het Vondelpark. Om te laten zien hoeveel afval bezoekers na een drukke dag in het park achterlaten, verzamelt het stadsdeel op maandagochtend 7 september alle afval van zondag op de Picassoweide. Meer afval

Het stadsdeel constateert de laatste jaren een gestage stijging van de hoeveelheid afval in het Vondelpark. Werd vorig jaar in de eerste acht maanden ruim 120 ton opgehaald, dit jaar is dit al ruim 154 ton. Een stijging van bijna 30 procent. Naast 200 vaste afvalbakken en 40 containers plaatst het stadsdeel op feestdagen en in de zomer nog eens 70 extra containers. Daarnaast verwijderen vier medewerkers dagelijks handmatig zwerfvuil van de grasvelden en uit de bosschages. Zij legen elke dag de afvalbakken en wekelijks de containers. Deze afvalverwerking kost het stadsdeel 670.000 euro per jaar.

Containerpark?

Het lukt de mannen van de reiniging elke dag weer om het park schoon te houden. Maar op een zonnige dag is er bijna niet tegenaan te werken. Bezoekers laten hun afval slingeren en afvalbakken raken overvol. Stadsdeelwethouder Paul van Grieken: "Het aantal bezoekers van het Vondelpark neemt toe en die bezoekers laten ook steeds meer afval achter. Dat zorgt voor een groot probleem: het stadsdeel moet steeds meer afvalbakken plaatsen en deze vaker legen. Daarmee zijn hoge kosten gemoeid. Tegelijk ontsieren de vele afvalcontainers dit nationaal en internationaal bekende park. Om de groeiende hoeveelheid afval tegen te gaan vragen we bezoekers daarom niet alleen hun afval niet te laten rondslingeren, maar ook minder afval in het park achter te laten. Bijvoorbeeld door minder verpakkingsmateriaal mee het park in te nemen. Of door je eigen afval mee terug naar huis te nemen. Zo houden we samen het park schoon!"

De hoeveelheid afval ­ circa 5000 liter ­ die gebruikers van het Vondelpark op zondag hebben achtergelaten, is maandag 7 september vanaf 10 uur de hele dag te aanschouwen op de Picassoweide. Bij slecht weer gaat de actie niet door.

;;
Voor meer informatie of voor vragen aan wethouder Paul van Grieken, kunt u contact opnemen met Chris van der Kroon, communicatieadviseur (telefoon: 06 5157 2974, email: c.vanderkroon@oudzuid.amsterdam.nl). Als de actie niet doorgaat, ontvangt u hierover maandagochtend een persbericht.