Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

7 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200702756/3/M1
datum van uitspraak: woensdag 9 september 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor veldproeven met genetisch gemodificeerde maïs) Uitspraak over de vergunning die de minister van VROM in maart 2007 heeft verleend aan Pioneer Hi-Bred Northern Sales Division GmBH in Breda voor het doen van veldproeven met genetisch gemodificeerde maïs op drie locaties in Nederland. Het gaat om locaties in Haaksbergen, Venray en Werkendam. Met de genetische modificatie wordt beoogd de maïs bestand te maken tegen bepaalde soorten insecten. Onder meer Greenpeace Nederland bestrijdt de vergunning en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De milieuorganisatie is het er onder meer niet mee eens dat de exacte locaties van de proefvelden in de vergunning niet zijn aangegeven. Dat is volgens Greenpeace op grond van een Europese richtlijn wél vereist. De Raad van State heeft op 16 juli 2008 besloten in deze zaak zogenoemde prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie in Luxemburg over de uitleg van de betreffende bepaling in de richtlijn. Die uitspraak met zaaknummer 200702756/1 is op deze website te lezen. Het Hof in Luxemburg heeft in februari 2009 antwoord gegeven op soortgelijke vragen die door de Franse Raad van State waren gesteld. Daarop heeft de Raad van State de Nederlandse vragen ingetrokken en de behandeling van de zaak op 2 juni jl. voortgezet. De Raad van State doet op 9 september a.s. uitspraak over de milieuvergunning. Zie ook de soortgelijke uitspraken in zaaknummers 200702758/3 en 200702759/3 die de Raad van State eveneens op 9 september a.s. openbaar maakt. Die uitspraken gaan over milieuvergunningen voor andere veldproeven met genetisch gemodificeerde maïs op locaties in Haaksbergen, Venray en Werkendam.
2. 200803225/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 9 september 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor kokkelvisserij in Oosterschelde in het najaar van 2006) Uitspraak over de vergunning die de minister van LNV op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij. De vergunning is verleend voor het mechanisch vissen op kokkels in de Oosterschelde in het najaar van 2006. Het gaat om het opvissen van ruim 2 miljoen kilo kokkelvlees. De Oosterschelde is een zogenoemde speciale beschermingszone en onder meer van grote betekenis voor de vogels die daar fourageren. Volgens de minister kan daar naar kokkels worden gevist omdat er geen langdurige negatieve effecten voor het ecosysteem in de Oosterschelde zijn te verwachten. De Faunabescherming bestrijdt dit. Volgens haar had de minister haar besluit niet mogen baseren op een rapport van de universiteit Wageningen, omdat dit uitgaat van onjuiste hoeveelheid kokkels in de Oosterschelde. Bovendien vreest de Faunabescherming dat de vissers toch meer kokkels zullen opvissen dan is toegestaan, omdat niet goed kan worden gecontroleerd of zij zich aan de voorschriften houden. De zaak is op 7 juli jl. op zitting behandeld.
3. 200804242/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 9 september 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Limburg
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Projectvestiging glastuinbouw Californië' van de gemeente Horst aan de Maas) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Limburg, waarbij het bestemmingsplan 'Projectvestiging glastuinbouw Californië' van de gemeente Horst aan de Maas gedeeltelijk is goedgekeurd. Het plan maakt een glastuinbouwgebied mogelijk met een oppervlakte van ongeveer 280 hectare op de locatie Californië in de gemeente Horst aan de Maas. Europe Invest B.V. en een exploitant van een boomteeltbedrijf zijn tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen. In 2000 is een milieueffectrapport opgesteld om locaties in Noord- en Midden-Limburg aan te wijzen die geschikt zijn voor glastuinbouw. Volgens het boomteeltbedrijf had dit rapport niet mogen worden gebruikt voor de vestiging van glastuinbouw in het gebied Californië. Uit het rapport volgt dat de locatie Californië niet als glastuinbouwgebied kon worden aangewezen vanwege de zeer hoge natuurwaarden in dat gebied, aldus het bedrijf. Het bedrijf is het er niet mee eens dat het bestemmingsplan de vestiging van glastuinbouw nu wél mogelijk maakt. Verder vreest hij dat de beschermde vleermuizen in het gebied zullen worden bedreigd. Europe Invest B.V. verzet zich tegen het plan omdat hij geen dienstwoningen meer kan bouwen vanwege de geluidsoverlast van het nieuwe glastuinbouwgebied. De zaak is op 5 juni jl. op zitting behandeld.
4. 200807401/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 9 september 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor banket-, biscuit- en chocoladefabriek in Aarle-Rixtel) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Laarbeek heeft verleend voor een banket-, biscuit- en chocoladefabriek aan de Torenakkerweg in Aarle-Rixtel. Het gaat om een nieuwe vergunning voor de fabriek ter vervanging van een oudere vergunning. Een aantal omwonenden verzet zich tegen de vergunning en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is onduidelijk wat precies de verschillen zijn tussen de oude en de nieuwe vergunning. Hierdoor is ook onduidelijk wat de gevolgen zijn van de nieuwe vergunning voor het woon- en leefklimaat in de omgeving. Dit komt onder meer doordat veel bedrijfsinformatie onterecht geheim zou zijn gehouden. De omwonenden klagen verder over geluid-, geur- en parkeeroverlast van de fabriek. De zaak is op 3 augustus jl. op zitting behandeld.
5. 200807433/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 9 september 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Vee en andere dieren
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor hondenpension in Nieuwediep) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Aa en Hunze heeft verleend voor een hondenpension aan de Nieuwediep in Nieuwediep. De vergunning maakt het mogelijk 40 honden te houden in het pension. Een aantal omwonenden verzet zich tegen de vergunning en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De omwonenden vrezen vooral voor geluidsoverlast. Het akoestisch onderzoek bij de milieuvergunning geeft volgens hen geen goed beeld van de situatie in het hondenpension. Het onderzoek houdt rekening met het geluid van maximaal 20 honden, omdat nooit alle 40 honden tegelijk buiten zullen lopen. Volgens de omwonenden sluit de milieuvergunning dit echter niet uit. Bovendien is in de vergunning geen rekening gehouden met het geblaf van verschillende hondenrassen. De zaak is op 3 augustus jl. op zitting behandeld.
6. 200900756/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 9 september 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Geldzaken
inhoudsindicatie:

(Verzoek om korting marktgeld voor kraam op Albert Cuypmarkt in Amsterdam) Uitspraak over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oud-Zuid in Amsterdam om een korting op al betaalde marktgelden uit te betalen. Een kraamhouder op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam had om de korting verzocht. Hij deed dit naar aanleiding van een persbericht van het stadsdeel waarin een korting van 10% op het marktgeld was aangekondigd. Volgens het persbericht was de regeling aan de ene kant bedoeld als compensatie voor de overlast als gevolg van de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Aan de andere kant wilde het stadsdeel met de korting meer kraamhouders interesseren voor een kraam op de dagen dat de markt minder druk bezet is. Het stadsdeel heeft het bezwaar dat de man indiende tegen de weigering niet-ontvankelijk verklaard. Volgens het stadsdeel is de regeling nog niet vastgesteld en is er dus nog geen sprake van een besluit op basis waarvan de korting zou kunnen worden verleend. De rechtbank in Amsterdam oordeelde in december 2008 dat wél sprake was van een besluit. De rechtbank droeg het stadsdeel op om alsnog een besluit te nemen op het bezwaarschrift van de man. Tegen dit oordeel van de rechtbank is het stadsdeel in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 11 augustus jl. op zitting behandeld.
7. 200901750/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 9 september 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Parkeernorm voor plan Duinhof-Zuid in Cadzand) Uitspraak over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Sluis van een parkeernorm voor het plan Duinhof-Zuid. Het plan maakt de bouw van ongeveer 130 appartementen mogelijk ten zuiden van het Duinhof in Cadzand-Bad. Onder meer een aantal strandpaviljoens is het niet eens met de parkeernorm van 1,2 parkeerplaatsen per appartement. Het gemeentebestuur heeft de bezwaren daartegen niet-ontvankelijk verklaard, omdat het zou gaan om een 'voorbereidingshandeling' waartegen geen bezwaar mogelijk is. De rechtbank in Middelburg heeft in februari van dit jaar geoordeeld dat helemaal geen sprake is van een besluit en dat het gemeentebestuur dáárom niet op de bezwaren hoefde in te gaan. De strandpaviljoens bestrijden dit. Zij vinden dat met het vaststellen van een parkeernorm verplichtingen in het leven worden geroepen. Daarom zijn zij in hoger beroep gekomen tegen de uitspraak van de rechtbank. De zaak is op 25 augustus jl. op zitting behandeld. Zie ook de soortgelijke uitspraak in zaaknummer 200902158/1 die de Raad van State eveneens op 9 september a.s. openbaar maakt. Die uitspraak gaat over het hoger beroep van een discotheek tegen de vaststelling van de parkeernorm. pagina: 1