Ministerie van Defensie

Luchtmacht

Militair sneuvelt na IED-aanslag in Uruzgan

7 september 2009, 20.40 uur

Sergeant-majoor Mark Leijsen Bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief (IED) in de Afghaanse provincie Uruzgan is de 44-jarige sergeant-majoor Mark Leijsen gesneuveld. Bij de explosie raakten tevens 3 Nederlandse militairen en een Afghaanse tolk gewond. Hun situatie is niet levensbedreigend. Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, maakte dit zojuist bekend. Het bericht komt een dag na het sneuvelen van korporaal Kevin van de Rijdt.

De aanslag vond om 14.00 uur Afghaanse tijd plaats in de buurt van de vooruitgeschoven post Tabar, ongeveer 9 kilometer ten noordwesten van Kamp Holland. Mark Leijsen maakte deel uit van een Operational Mentor and Liaison Team (OMLT), dat zich bezighoudt met de begeleiding van het Afghaanse leger tijdens operaties en trainingen.

Mark Leijssen is afkomstig van 101 Geniebataljon, gelegerd op de Prinses Margrietkazerne in Wezep. De gewonde militairen, een 19-jarige en een 24-jarige korporaal en een sergeant der eerste klasse, zijn afkomstig van andere eenheden. De families zijn op de hoogte gebracht.

Operatie Ghat Mahy

Tabar is een vooruitgeschoven post in het Deh Reshangebied. Dit gebied is door een rivier verdeeld in een oost- en een westzijde. In het oostelijke gebied hebben de Afghaanse overheid en de Task Force Uruzgan al langere tijd vaste voet aan de grond. De Afghaanse troepen, waar het betreffende OMLT mee optrad, nemen deel aan Ghat Mahy. Deze gecoördineerde operatie heeft tot doel ook de Westbank definitief onder controle te krijgen.

Steun bevolking

Generaal Van Uhm sprak de hoop uit dat de Nederlandse bevolking als 1 blok achter de militairen, hun inzet en hun thuisfront blijft staan. Hij benadrukte het grote belang van deze steun voor de missie. Ook ging hij in op de voortdurende IED-dreiging: "We plegen veel inspanning om deze dreiging weg te nemen. Ook meldt de bevolking steeds vaker de locatie van deze explosieven. Helaas lukt het opsporen niet altijd. Het incident van vandaag is daar het trieste bewijs van."

Samen met de minister en de staatssecretaris van Defensie liet Van Uhm als eerste een reactie achter in het condoleanceregister dat op het ministerie van Defensie is geopend. "De krijgsmacht verliest met hem een bijzonder mens. Onze gedachten zijn bij zijn vrouw, zoon, vrienden en collega's. Wij hopen dat zij de kracht kunnen opbrengen om dit zware verlies te dragen."

Verwijzingen

* Bekendmaking CDS sneuvelen sergeant-majoor Mark Leijsen * Toespraak | 7 september 2009 | pdf, 3 pagina's, 12 KB